nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bibliamásoló robot

A Biblia lemásolásába fog egy robot Trierben: a pénteken munkához látó robotnak tizenegy hónapra lesz szüksége, hogy szépírással papírra vigye a kereken 3,5 millió betűt.

MTI | 2011. május 7.
|  

„Összesen kétezer oldalt fog teleírni emberi sebességgel, miközben egy liter tintát és egykilométernyi papírt fogyaszt el” – mondta el Matthias Gommel médiaművész, aki kollégáival, Martina Haitzcal és Jan Zappéval programozta be a bibliarobotot.

Bárki éjjel-nappal figyelemmel kísérheti majd a trieri dóm előtt, egy 3-szor 6 méteres konténerben dolgozó félkarú robotot munka közben. Az írást egy kamera is folyamatosan követi.

A bibliarobot éppen a Szent Köntös-zarándoklatra való előkészületi év hivatalos kezdetekor lát neki az írásnak.„Szent feladatával” pedig éppen a vallási ünnepre készül el, amely a várakozások szerint egymillió zarándokot csalogat a legrégibb német városba. 2012. április 13. és május 13. között lesz ugyanis látható ebben az évezredben először az a köntös, amelyet a hagyomány szerint Jézus a keresztrefeszítés előtt viselt.

A Szent Köntöst Szent Ilona császárné hozta magával a Szentföldről és küldte el Trierbe. Az öltözék általában nem látható, elzártan, a dóm egy klimatizált ereklyetartójában őrzik, szabálytalan időközönként pedig zarándoklatokat tartanak a köntös megtekintésére. A tunikát legutóbb 1996-ban állították ki.

A bibliarobotot először 2007-ben, Karlsruhében mutatták be. Azóta Sevillában lemásolta a Biblia spanyol verzióját, Portugáliában pedig a portugál változatot, de „bevetették” már Svájcban és Ausztriában is. Ősszel a trieri robot egy másodpéldányát Londonba, a Westminster Apátságba viszik, hogy másolatot készítsen Jakab király bibliájáról is.
Az eddig a robot által elkészített bibliairatokat tekercsek formájában őrzik az archívumokban. A trieri irattal azonban más lesz a helyzet. „Ha elkészül, a tekercsekből kötött bibliát készítünk” – mondta Micha Flesch, a trieri püspökség kulturális megbízottja. A kész, 45 kilogrammos könyvet aztán 2013-ban kiállítják a trieri dómmúzeumban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X