nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Robot javítja az angol nyelvi teszteket

Nagy-Britanniában adnak a technikai fejlődésre: a The Guardian beszámolója szerint az angol teszteket a jövőben számítógép javítaná.

nyest.hu | 2009. szeptember 30.
|  

A három legnagyobb brit nyelvvizsgaközpont egyikének tulajdonosa úgy döntött, hogy a jövőben igénybe veszi a mesterségesintelligencia-kutatás eredményeit, és egy gépre bízza a nyelvvizsgatesztek javítását.

A hír teljességgel megosztotta a szakmát és a közvéleményt egyaránt. A Tanárok Nemzeti Szövetségének oktatási vezetője, John Bangs egyenesen óvta a vizsgaközpontokat az automatizált alkalmazások használatától: „aggasztónak találom, hogy ezzel leszűkülhet a feltehető kérdések köre. A gép nem lesz képes árnyalatnyi különbségeket tenni, és abba az irányba mozdíthatja a vizsgázást, hogy egyre szűkebb kérdéskörökre kell majd válaszolni. Katasztrofális következményei lehetnek”.

Azonnal szárnyra kelt a szóbeszéd arról, hogy a fontosabb belföldi, nyelvi készségeket mérő vizsgákat – így az érettségit is – hasonló módszerekkel értékelik majd. A hírt az érintett vállalat azonban cáfolta: egyetlen fontosabb nyelvi felmérőt sem fognak robotokkal ellenőriztetni. Az első „áldozat” azonban már megvan: a Pearson Test of English Academic lesz az, amelyre október 26-án, 20 országban – többek között az Egyesült Királyságban – kerül sor, és amelynek célja a leendő egyetemi hallgatók nyelvi készségeinek előzetes vizsgálata.

A számítógépeket beprogramozták, hogy beolvassa a dolgozatokat, felismerje a lehetséges jó válaszokat, és összeadja a részpontszámokat. Az állítások szerint mindez pontosabb, mint az emberi osztályozás, már csak azért is, mert kiküszöböli a fáradtságból és szubjektivitásból adódó hibákat.

A kezdeményezést a többi nyelvvizsgabizottság is támogatja, sőt elkerülhetetlennek találja. Tim Oates, az egyik konkurens bizottság vezetője így nyilatkozott: „roppant valószínűtlen, hogy az automatizált rendszereket ne használják ki alaposan az iskolai értékelésekhez. A kérdés a mikor, nem pedig a vajon. Az egyes rendszereknek azonban komoly minőségi szempontoknak kell megfelelniük, és nem csak azért kell őket bevezetni, hogy megkönnyítsék a vizsgaközpontok dolgát”.

Információ
X