nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Küklopsz robot segít megérteni a nyelv eredetét

Vajon a robotok képesek arra, hogy a régmúltunkról meséljenek? Német kutatók szerint igen: a berlini Humboldt Egyetem munkatársai robotokat gyártanak, amik szerintük képesek lesznek megmutatni, hogyan fejlődött ki az emberi nyelv.

nyest.hu | 2010. június 26.
|  

A német kutatók által kifejlesztett robot Myon névre hallgat, és magassága, illetve súlya egy 8 éves gyermekének felel meg (120 centiméter, 15 kilogramm). Sok mindenben különbözik azonban egy gyermektől: összesen 200 szenzorral és egy érintőképernyővel is fel van szerelve, illetve csak egyetlen szeme van.

A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció
(Forrás: Bruno de Lorenzo / sxc.hu)

Miben segíthet az emberiségnek ez a küklopsz-robot? A Humboldt Egyetem munkatársai szerint a humanoid robot olyan paraméterekkel rendelkezik, amik képessé teszik, hogy saját maga dolgozzon ki egy nyelvet. Ezzel pedig – legalábbis a készítők reményei szerint – bepillantást engedhet abba a folyamatba, ahogyan annak idején az emberi nyelv kialakult.

Myont úgy fejlesztették ki, hogy minden testrészét külön tudja mozgatni. A szakemberek nem tudják pontosan, hogy a végtagok mobilitása mi módon függhet össze a nyelvelsajátítással, de megadták a robotnak az esélyt (ahogy az a lenti videón is látható.)

Címkék: Tech, Nyelvtanulás, Robot
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X