nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az üzleti élet legfontosabb nyelvei

A világ egyik legjelentősebb üzleti élettel foglalkozó cégének lapja, a Bloomberg rangsorolta a világ nyelveit üzleti jelentőségük szerint.

nyest.hu | 2011. szeptember 1.
|  

Többször jelent már meg lista a nyelvek relatív fontosságáról üzleti szempontból, most a Bloomberg publikálta saját összeállítását a legfrissebb adatok szerint. A Bloomberg neve onnan lehet ismerős, hogy New York polgármesterének, Michael Bloombergnek a cége, és a világ egyik legfontosabb üzleti szolgáltatásokat nyújtó és üzleti híreket közlő vállalata, a globális pénzügyi adatok piacának mintegy egyharmadát tudhatja magáénak.

A Bloomberg friss felmérése 12 tényező alapján értékelte az üzleti élet nyelveit. Többek között azok alapján, hogy hány országban és hányan beszélik, hány országban hivatalosak, mekkora GDP köthető hozzájuk, milyen a beszélőik írás- és olvasástudása, és az internet elterjedtsége. A figyelembe vett nyelveket a 25 legnagyobb számban beszélt nyelv közül választották ki, tovább szűkítve körüket a G20 hivatalos nyelveire. Az angol nyelv vezető helyét nem veszélyezteti egyik nyelv sem, ezt nem is pontozta a felmérés.

Az angol után a mandarin kínai végzett az első helyen a kínai gazdaság jelentősége miatt. A második, harmadik és negyedik helyek között csak minimális a különbség: a francia 27 országban hivatalos, az arabot 221 millióan beszélik 23 országban, a spanyolt pedig 329 millióan 20 országban, és ezzel alapozzák meg előkelő helyezésüket.

A további helyeken az orosz, a portugál, a japán, a német, az olasz, a koreai és a török végez. A teljes lista itt tekinthető meg. A listán szereplő nyelvek szinte teljesen megegyeznek a nyelvek internetes vásárlóerejének rangsorolásán szereplő nyelvekkel. India nyelveit azért hagyta ki a felmérés, mert ott az angol is hivatalos és az üzleti életben általánosan elterjedt, de azt nem magyarázzák, hogy Indonézia hivatalos nyelvét, a malájjal többnyire kölcsönösen érthető Bahasa Indonesiát miért hagyták le a listáról.

Forrás:

Bloomberg: Mandarin Chinese Most Useful Business Language After English

http://media.bloomberg.com/bb/avfile/roQIgEa4jm3w

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X