nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem lesz hivatalos nyelv a magyar Csapon

Nem emelkedik regionális státusra a magyar nyelv Ukrajna legnyugatibb fekvésű városában, a közel 50 százalékban magyarok lakta Csapon, mivel a helyi önkormányzati testület csütörtöki ülésén elvetette az új ukrán nyelvtörvény helyi szintű alkalmazásának napirendre tűzését.

MTI | 2012. október 12.
|  

A hét évtizeddel ezelőtt még színmagyar, nemzetközi vasúti csomópontjáról ismert településen, amelyet 1945 után a Szovjetunió nyugati kapujának neveztek, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi önkormányzati képviselői indítványozták a magyar hivatalos nyelvvé történő nyilvánítását. Az önkormányzati testület ülésén azonban az ukrán pártok képviselői leszavazták a kezdeményezést azzal az indokkal, hogy helyi szinten nincs szükség a magyar nyelv helyzetének megerősítésére, mivel szerintük használatának feltételei már korábban is biztosítva voltak.

Galina Car, Csap polgármestere azzal érvelt a magyar hivatalos nyelvként történő elismerése ellen, hogy a megyei jogú városban békésen élnek egymás mellett a különböző nemzetiségek. Mint a sajtónak elmondta, a helyi magyarságnak nem lehet oka panaszra, hiszen a településen – mint fogalmazott –, más ukrajnai városoktól eltérően, működik magyar iskola, s a város vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarok jól érezzék magukat.

A KMKSZ csapi szervezete tiltakozik a helyi önkormányzat szerinte magyarellenes lépése ellen. Úgy véli, hogy miután számos ukrajnai megyében már hivatalossá vált az orosz nyelv, a magyarral sem szabad kivételt tenni Kárpátalján.

Balogh Oszkár, a csapi városi önkormányzat KMKSZ-es képviselője újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a KMKSZ aláírásgyűjtést kezdeményez a városban a nyelvtörvény hivatalos alkalmazását lehetővé tévő helyi önkormányzati döntés meghozatala érdekében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X