nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Linux hódít az okostelefonok piacán

Az intelligens mobil eszközöknél roppant népszerűvé váltak a nyílt forrású szoftverek, főképp az Android.

IT café, Dajkó Pál | 2010. december 2.
|  

A Linux Alapítvány friss jelentése szerint a vezeték nélküli szolgáltatásokat biztosító cégek, illetve az ilyen eszközök gyártóinak tevékenysége következtében (főként az okostelefonok dinamikusan bővülő piacán) rohamosan terjed a Linux-alapú operációs rendszerek használata – írta meg a Reuters tudósítója.

A jelentés szerint a hagyományosan vezető terjesztők (Red Hat, Novell, IBM) szerepe enyhén csökken, míg a mobil eszközökre koncentráló vállalatok mind nagyobb érdeklődéssel fordulnak a Linux felé. E folyamat nyilvánvalóan legfontosabb generálója a Google volt, amikor mobilos operációs rendszerüket, az Androidot Linuxra építették fel. A keresőcég nem áll ezzel egyedül, a saját megoldásokkal rendelkező két óriás (Nokia – bár ők is a nyílt forrás felé lépnek mostanában –, Apple) kivételével a többi nagy gyártó is a Linux-megoldásokat részesít előnyben, főképp az Androidot.

A Nokia is érzi a kihívást, hiszen az Intellel együttműködve dolgozták ki a szintén Linux-alapú MeeGo rendszert, mely bár jelen van már a piacon, de az igazi robbantásra a jövő évben lehet számítani.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X