nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az oxazepam váratlan hatása

A sügér félénk állat, ragaszkodik az ismerős környezethez. A nyugtatóval kezelt hal azonban felbátorodik, elindul az ismeretlen környezet felfedezésére.

MTI | 2013. február 17.
|  

A leggyakrabban használt nyugtató-szorongásoldó gyógyszerek kicsiny adagja a folyóvizekbe kerülve jelentősen megváltoztatja a halak magatartását: a félénk állatot merésszé, antiszociálissá és falánkká teszi – derítették ki svéd kutatók. A benzodiazepinek osztályába tartozó oxazepamról, a világszerte legszélesebb körben használt nyugtató-szorongásoldók hatóanyagáról a szakemberek feltételezik, hogy vizes környezetben igen stabil. A szer oly módon fejti ki a hatását, hogy fokozza azoknak az idegsejteknek a jeleit, amelyek elfojtják az agy aktivitását, segítve a betegeket abban, hogy ellazuljanak.

A svéd Umeåi Egyetem szakemberei Tomas Brodin vezetésével az oxazepam hatásait kutatták természetes vizes környezetben: a Svédország legsűrűbben lakott részén áthaladó Fyris folyóban, Uppsalánál mérték a gyógyszer koncentrációját. Kimutatták, hogy a sügér (Perca fluviatilis) hatszor nagyobb koncentrációban halmozza fel izmaiban a szert, mint amennyit a folyóvízben mértek – írták a Science című tudományos folyóiratban pénteken megjelent tanulmányukban.

A szer hasonló mértékű koncentrációját mutatták ki a vizekben szerte a világon a lakott települések közelében – magyarázta Micael Johnson, az Umeåi Egyetem ökológusa, a tanulmány társszerzője. A szakemberek ezután akváriumba helyezett fiatal sügéreket kétféle koncentrációban tették ki oxazepam hatásának: a Fyris folyóban mért kétszeresét, valamint majdnem ezerszeresét adagolták nekik. Már az alacsonyabb szintű hatóanyag is drámaian megváltoztatta viselkedésüket.

A sügér félénk állat, ragaszkodik az ismerős környezethez. A nyugtatóval kezelt hal azonban felbátorodott, elindult az ismeretlen környezet felfedezésére. Miközben a nem begyógyszerezett sügér saját fajtársaival „barátkozott”, a begyógyszerezett elfordult tőlük. Táplálkozása is megváltozott, falánkabban falta fel az akváriumban lévő planktonokat. „A szorongásoldó-nyugtatószerekre úgy tekintünk, mint nyugtató, lazító hatásúakra, ám a halaknál ellenkező hatást vált ki” – mondta Johnson. A svéd szakemberek feltételezik, hogy a hatóanyag a halaknál a félelemérzetet csökkenti.

Sügér
Sügér
(Forrás: Wikimedia Commons / Dellex / GNU-FDL 1.2)

Ha a szernek hasonló hatása van természetes körülmények között is, megváltoztathatja az ökoszisztémát. Ha például a fiatal sügér több algával táplálkozó planktont fal fel, az az alga elszaporodásához, virágzásához vezethet – magyarázta Johnsson. A szakember azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre nem ismerik a szer hatásait természetes környezetben.

Az oxazepam ezzel felkerült a gyógyászati termékek azon növekvő csoportjának a listájára, amelyek esetében hatástalannak bizonyulnak a szennyvízkezelési eljárások. A fogamzásgátlókban lévő 17-béta ösztradiol és a fluvetin antidepresszáns hatóanyagáról már kimutatták, hogy megváltoztatja a tűzcselle díszhalfaj (Pimephales promelas) magatartását, a gyulladáscsökkentő ibuprofen pedig a zebrahal (Danio rerio) magatartására hat ki – olvasható a Nature tudományos folyóirat hírportálján.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X