nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A barátság etológiája

Miklósi Ádám, az ELTE Etológia Tanszék tanszékvezető egyetemi docense „A barátság etológiája” címmel tartja 2015. március 4-én az „Élő adás” biológiai ismeretterjesztő sorozat következő előadását az ELTE Természettudományi Karán.

nyest.hu | 2015. március 3.
|  

A barátság tipikusan emberi fogalom, és mégis sokan gondolják, hogy állatok is lehetnek barátok. Jó meghatározás nincs e szociális funkcióra, de talán mondható, hogy a barátság olyan hosszú távú, kitüntetett kapcsolat nem rokonok között egy csoporton belül, amely kölcsönös segítségnyújtáson alapszik, és mindkét fél részéről pozitív összetartozásra irányuló (affiliatív) viselkedések megnyilvánulásában mutatkozik meg.

Sokan mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, így az ember-kutya kapcsolat etológiai vizsgálata egyben a barátság tanulmányozását is jelenti. Vajon mit jelent a barátság? Hogyan változott meg a kutya a háziasítás során, hogy barátként tekintünk rá? Mely viselkedésformák játszanak fontos szerepet az emberrel való kapcsolatukban? Lehet, hogy a kutya háziasításának története valójában arról szól, hogy miképp szerzett az ember egy új barátot magának, és vajon hogyan folytatódik ez a történet a 21. században? Lesznek az embernek új barátai a gépek korában? Meglepő, de a kulcs itt is az ember és a kutya történetében lehet.

Miklósi Ádám
Miklósi Ádám
(Forrás: ELTE)

Az ELTE Biológiai Intézete által, nem csak középiskolásoknak szervezett Élő adás című ismeretterjesztő sorozat a biológia különféle ágai között kalandozik, célja a legizgalmasabb és legújabb kutatási eredmények, és a megválaszolatlan nyitott kérdések bemutatása. A biológia robbanásszerűen fejlődő tudománya egyre több részletet tár fel előttünk: az élőlényeket alkotó molekulák rejtett világától a sejtek és az egyedek szintjén át egészen a fajok sokaságából felépülő életközösségekig.

Időpont: 2015. március 4. 17:00

Helyszín: ELTE TTK Mogyoródi József-terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C fszt. 0-822)

Bővebb infó: Élő adás

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X