nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A menyhal a befutó?

Egyesek úgy tartják, hogy az év halának címéért szavazás tulajdonképpen a menyhalat favorizáló horgászok és a leánykoncért támogató természetvédők presztízsharca.

MTI | 2012. december 30.
|  

Már-már behozhatatlannak tűnő előnnyel vezet az – egyesek szerint a horgászok által favorizált – menyhal (Lota lota) a természetvédők pártfogását élvező leánykoncérral (Rutilus virgo) szemben a Magyar Haltani Társaság által meghirdetett Év hala 2013 versenyben – közölte az MTI-vel a szervezet elnöke.  Harka Ákos hangsúlyozta: bár az idei szavazás eldőlni látszik – a csütörtök esti állás szerint összesen leadott több mint négy és fél ezer szavazat 51 százalékát a menyhal kapta –, még bárki leadhatja voksát a számára legszimpatikusabb fajra a társaság három jelöltje közül. A szavazófelület, az érintett halak képe és jellemzése 2012. december 31-ig érhető el a társaság honlapján.

Menyhal
Menyhal
(Forrás: Wikimedia Commons / Krüger)

Egyesek úgy tartják, hogy az itt folyó szavazás tulajdonképpen a menyhalat favorizáló horgászok és a leánykoncért támogató természetvédők presztízsharca – fogalmazott az elnök, aki emlékeztetett: e kettő mellett a kurta baingot (Leucaspius delineatus) is jelölték a 2013-as év hala címre. Harka Ákos szerint ez utóbbi halnak 13 százalékos „rajongótáborával” csekély reménye van a végső sikerre, a versenyben a végső rangsortól függetlenül mindenki csak nyerhet.

Az akció célja ugyanis a Kárpát-medence őshonos halainak ismertebbé tétele, természeti értékeink tudatosítása. Mindhárom jelölt méltó a megtisztelő címre – hangoztatja a vezető, hozzátéve: a jelölés sem ad hoc jellegű: évről-évre horgászok és szakemberek javaslata alapján választják ki a szavazásra érdemes „triót”. A szempontok között pedig elsődleges, hogy a hármasból mindig akadjon őshonos, a horgászok által kedvelt, illetve védett hal.

A nyertes faj képviselői persze ezúttal sem számíthatnak értékes díjakra, ám arra igen, hogy az akció szimpatizánsai és résztvevői a jövőben személyes ismerősként tekintenek rájuk. Nem utolsósorban a „pozitív sajtó és a rivaldafény” a tudományos kutatók figyelmét is ráirányíthatja ezekre a meglehetősen kevéssé ismert, sőt gyakran kifejezetten titokzatos életmódot folytató halfajokra – vélekedett Harka Ákos.

A 2012-es év hala címet a mesék aranyhala, a színéről aranykárásznak is nevezett széles kárász (Carassius carassius) nyerte el egy fordulatokban bővelkedő, a szavazatarány manipulálását célzó hackertámadást is sikerrel „túlélő”, tízezres közönséget megmozgató szavazáson, megelőzve a lápi pócot és a szilvaorrú keszeget. A 2011-es év hala a kősüllő (Sander volgensis), 2010-é a nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus) volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 arafuraferi 2012. december 30. 17:44

@Xebulon: Az uccsó hely mindig a reményhalé (Piscis fides).

3 Xebulon 2012. december 30. 16:59

Csak a Menyét hal meg utoljára.

2 Krizsa 2012. december 30. 15:39

Az említett halfajták neveinek összehasonlítása két gyöknyelvben:

PC gyök: a héber puc = terjeszt, szétszór – PÓC, de sok magyar neve van, pl.: RC gyök: rac = fut, szalad – RUCAhal

RB/V gyök: rove = szaporodó, rabá = sok – RIBAhal (Rába folyó)

A KR gyök KRSz kétszótagú származéka:

keresz = pocak – KÁRÁSZ

A KSz gyök hasonló héber származéka: KSzH

kaszúah = nyesett, vágott (kaszálás) – KESZEG (H - G)

MN/Ny gyökszavak közös értelme: indíték-akadály / számításba vett.

A héber min = fajta – magyar: minő, monéa = akadályoz – manó,

mení'a = indít, hajt – menő, mén (ló), MENYhal,

A menyhal, kutyahal ragadozó fenékhal. A meleget nem tűri, ezért "nyári álmot" alszik.

Az SL gyök SLL kétszeresen "igeszerű" bővítménye:

héber salál = zsákmány, solel = megvon kifoszt – SÜLLŐ: ragadozó

A DM gyök DMJ származéka:

a héber damuj = ...alakú, hasonló – DOMOLYKÓ, de ezt nem elemeztem és egyelőre nem tudom, hogy miben vagy mihez hasonlít. Lehet, hogy a ponyfélékhez.

1 arafuraferi 2012. december 30. 12:59

A menyhalnak drukkolok, pontyféléből sok van, de tőkehal nálunk csak ez az egy. A latin neve is jobb, olyan, mint a Bubo bubo, Huso huso, Alces alces. A koncér az csak egy keszeg. Szóval éljen a kutyahal, a dobáncsot dobjuk.

Információ
X