nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Korlátolt szlávok
Az idegenek köztünk vannak

Kormánypárti mémek terjednek Oroszországban. Aki nem ért egyet Putyin háborús politikájával, az idegen. Kiderül, mit állított Borisz Akunyin, és miért került fel a képe az orosz főváros emblematikus könyvesboltjának oldalára.

nyest.hu | 2014. május 26.
|  

A Glavplaka (Főplakát) oldalon gyűjtik azokat a mémeket, melyek idegennek kiáltják ki azokat a közszereplőket (írókat, újságírókat, bloggereket, közgazdászokat, politikusokat – köztük parlamenti képviselőket –, jogvédőket, zenészeket stb.), akik a kormány politikáját bírálják. A megjelenő képek hasonló jellegűek: fekete-fehérek, rajtuk a bírált személy arca erősen kontrasztos ábrázolásban, mellette a neve és legtöbb esetben a foglalkozása, illetve egy idézet tőle (esetleg a tevékenységéről szóló összefoglaló).

A „plakátok” elengedhetetlen kelléke az „idegen”, azaz az Alien-filmekből (magyarul A nyolcadik utas: a Halál stb.) ismert lény. Alább például a Magyarországon is népszerű Borisz Akunyinról készült plakát látható (csoda, hogy a szintén népszerű Ljudmila Ulickaja még nem szerepel).

Akunyin, az idegen lény
Akunyin, az idegen lény
(Forrás: glavplakat.ru)

Figyelemre méltó a kiválasztott idézet is:

Olyan korlátolt ész, mint amilyen a szlávoknak van, jellemző az összes erdei népre, mely a naptól félrehúzódva él.

A vicc az, hogy az – egyébként grúz származású – író blogján már rég cáfolta, hogy ilyet írt volna. De Borisz Nyemcov politikust például azzal vádolják, hoyg anank idején részt vett a narancsos forradalomban Ukrajnában, Juscsenko tanácsadója volt, támogatta a csecsen felkelőkkel való párbeszédet és az orosz csapatok kivonását Csecsenföldről. Ilja Ponomarjov képviselő bűne, hogy a parlamentben egyedül ő szavazott a Krím annexiója ellen. Gennagyij Gudkov bűne pedig az, hogy azt mondta: „Az ami a Majdanon történt, azt mutatja, hogy Ukrajna már majdnem Európa” – érdekes, ezzel mi bajuk lehet az orosz nacionalistáknak, hiszen ezt – igaz, kritkaként – ők is megfogalmazhatták volna.

A hasonló képek azonban nem csupán az interneten jelennek meg. Május hatodikán, az odesszai eseményeket követően a legendás moszkvai könyvesbolt, a Könyvház (Дом Книги) oldalán egy hatalmas molinó jelent meg. Ezen szintén ellenzékiek képei láthatóak, a felirat pedig: Ötödik hadoszlop! Az idegenek köztünk vannak! Az ukrajnai juntát támogatják! Erre mit mondanak?

Molinó a Könyvház oldalán
Molinó a Könyvház oldalán
(Forrás: twitter.com/GraniTweet)

Szerencsére nálunk nem fordul elő, hogy valaki a politikai ellenfelét, az övétől ellenkező nézeteket vallót (vagy akár annak valamelyik testrészét) idegennek nevezze. Sőt, a magyarok azt is nyugodtan és megértéssel fogadják, ha valaki közülük nemzetüket kritizálja. Az pedig senkinek eszébe sem jut, hogy a másikat hazaárulónak nevezze. Hiszen Magyarország már majdnem Európa.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X