nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A tengeren túlra
Az egyetemisták menekülnek az országból

Egyre többen hagyják el az országot azért, hogy felsőfokú tanulmányokat folytassanak. Egy friss felmérés szerint a külföldi diplomaszerzést kétszer annyian fontolgatják, mint két évvel ezelőtt.

nyest.hu | 2015. június 10.
|  

A British Council legutóbbi felmérése szerint a brit egyetemisták és a diplomások több mint harmada nyilatkozott úgy, hogy szívesen folytatná tanulmányait valahol külföldön, elsősorban az Egyesült Államokban. A külföldre utazni szándékozók száma az elmúlt évben megduplázódott, írja a The Guardian.

Nagy-Britanniában 1998-ban vezették be a felsőoktatási tandíjat, és ezzel egy időben a diákhiteleket.

A legtöbb diákot egyértelműen a magas brit tandíjak motiválják: külföldön kevesebbe kerül a képzés. Nagy-Britanniában két évvel ezelőtt emelték fel a tandíjakat évi maximum 9000 fontra (ez körülbelül 3,8 millió forint), és az egyetemek több mint fele a legmagasabb díjat számolja fel a hallgatóknak. A kedvezőbb tandíjak mellett a diákok még azt is remélik, hogy a külföldi képzés segíti majd az elhelyezkedésüket, és más országokban jobban megismerkedhetnek új kultúrákkal.

Túl sokba kerül otthon
Túl sokba kerül otthon
(Forrás: Wikimedia Commons / Petr Kratochvil / PD)

A hallgatók jelentős része számolt be azonban arról, hogy túl kevés információ áll a rendelkezésükre a külföldi lehetőségekről. Sokan attól is tartanak, hogy nem sikerül majd beilleszkedniük, vagy attól, hogy nyelvi nehézségeik lesznek. Ennek ellenére száz brit hallgatóból 37 vágna neki a tengernek további tanulmányokat folytatni.

Forrás

Tuition fees encourage British students to study abroad

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X