nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Átadták a Rossz Nyelvtan díjat

Egy kifejezetten kínos ügy miatt kapták meg brit tanárok három írótól a Rossz Nyelvtan díjat: az oktatás színvonalának csökkenését kifogásoló levelükben számos helyesírási hibát ejtettek.

nyest.hu | 2013. május 14.
|  

Egy száz tanárból álló csoport kapta az első Rossz Nyelvtan díjat (Bad Grammar award) Angliában. A díjat három író, Toby Young, Harry Mount és Nevile Gwynne ítélte oda a csapatnak, miután azok márciusban egy helyesírási hibákkal teletűzdelt nyílt levélben kritizálták Michael Gove oktatási államtitkár tantervi reformjait. A helyzetet súlyosbítja, hogy az oktatók, akik egyébként Anglia jó nevű egyetemein tanítanak, azzal vádolták a politikust, hogy lebutítja az oktatást. 

A tanárok nyelvtani baklövései között volt az egyes- és többesszám keverése, illetve hogy mellékneveket határozószóként használtak több esetben is. A verseny második helyezettje a Tesco lett, ugyanis nekik a kötőjelekkel gyűlt meg gyakran a bajuk, de a mellékneveket is előszeretettel használták főnevek helyén, harmadik a sorban pedig a londoni tömegközlekedési társaság (Transport for London) lett, ők a figyelmeztető táblák feliratozásánál cserélték fel az igei tárgy formáját (a gerund és az infinitív alakot). A. A. Gill brit író és kritikus is jelöltette magát a díjra, de a bizottság úgy döntött, hogy az ő társalgási stílusa nyelvtanilag rendben van.  

A három brit író úgy nyilatkozott, hogy a díj odaítélésével az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet az elmúlt egy év azon kirívó eseteire, amikor olyanok követtek el súlyos nyelvhasználati hibákat, akiknek jobban kéne ismerni a nyelvtan és a helyesírás szabályait, mint másoknak. 

Forrás

Academics chastised for bad grammar in letter attacking Michael Gove

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X