nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az egész ország
ugyanazt a három könyvet olvassa

A közös olvasás jó alkalom arra, hogy a jól ismert szöveget újraolvassák, és mai szemmel újraértelmezzék.

MTI | 2014. szeptember 6.
|  

Bronisław Komorowski lengyel államfő indítja el szeptember 6-án a varsói Szász Kertben az idei „nemzeti olvasási akciót”. Idén Henryk Sienkiewicz híres trilógiáját fogják Lengyelország-szerte nyilvánosan olvasni.

Komorowski kezdeményezte 2012-ben, hogy évente egy alkalommal az egész országban nyilvánosan olvassanak el egy-egy kiemelkedő lengyel szépirodalmi alkotást. Az akció célja az olvasás népszerűsítése, az irodalmi nyelv ápolása és a nemzeti identitás erősítése.

Az első lengyel irodalmi Nobel-díjas, Henryk Sienkiewicz (1846–1916) történelmi trilógiája – Tűzzel-vassal, Özönvíz és A kislovag – egyesíti a hazafiságot a természet szeretetével, a drámaiságot a humorral – írta a lengyel államfő az akcióban való részvételre buzdítva internetes oldalán. A trilógia a sokszínű és sokkultúrájú Lengyelországot ábrázolja, a lengyel nemzeti törekvéseket és vágyakat juttatja kifejezésre, a lengyel katonai és szellemi győzelmek krónikája, lengyelek nemzedékeit formálta, máig viták és értelmezések tárgya – állapította meg. Emlékeztetett, hogy a trilógia célja „a szívek erősítése” volt a három részre osztott Lengyelország időszakában. A közös olvasás jó alkalom arra, hogy a jól ismert szöveget újraolvassák, és mai szemmel újraértelmezzék – vélekedett.

Az idei akcióban nagyvárosok és kisebb települések egyaránt részt vesznek. Wrocławi villamosokon és buszokon korhű öltözetet viselő önkéntesek fognak felolvasni részleteket az Özönvízből, a tengermelléki Słupskban helyi és távolsági autóbuszokon kivetítőkön olvashatják az utasok Sienkiewicz műveit. Az akció keretében koncertek is lesznek lengyel romantikus szerzők műveiből.

A Varsó Białołęka kerületében lévő fegyintézetben, akárcsak az elmúlt évben, a rabok és a börtönőrök is részt vesznek a felolvasásban. Másutt képtárban vagy óvodában tartják az olvasást. Mińsk Mazowieckiben „maratoni” olvasást rendeznek, amellyel a jelenlegi Guinness-, valamint a tavalyi lengyel rekordot szeretnék megdönteni (utóbbi 11 óra hosszat tartott).

Varsóban az államfő és felesége kezdi az olvasást, amelyet híres lengyel színészek – köztük a magyar filmekből is ismert Daniel Olbrychski – folytatnak. Mindegyikük 50 percig olvassa fel a regények egy-egy részletét.

Daniel Olbrychski A kislovagból készült filmben
Daniel Olbrychski A kislovagból készült filmben
(Forrás: Wikipédia (magyar változat))

Tavaly Adam Mickiewicz (1798-1855) műveit, két éve pedig Aleksander Fredro (1793-1876) A bosszú című komédiáját olvasták fel a lengyel nemzeti olvasási akció keretében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X