nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Örkényt mesélnek a lengyelek

Az egypercesek Lengyelországba látogatnak, és nem is akárhogyan: lengyel egyetemisták versenyeznek Örkény novelláinak előadásával.

MTI | 2010. május 19.
|  

Örkény-egypercesekkel mérik össze magyar tudásukat kedden a Varsói Magyar Kulturális Intézetben lengyel egyetemisták; a prózamondó verseny döntőjének estéjén Mácsai Pál előadásában az Azt meséld el, Pista című, Örkény István életéről szóló monodráma is látható lesz a magyar nagykövetségen.

Lengyelország három nagyvárosa, Varsó, Krakkó és Poznan egyetemén működik magyar nyelv és irodalom tanszék, amelyeken évente 120 lengyel fiatal szerez diplomát. Idén a Varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére Örkény István egyperces novelláiból választhattak szabadon a hallgatók egy írást, egy kötelező darabot pedig az egyes tanszékek vezetői határoztak meg diákjaik számára – mondta el az MTI-nek Gordon István intézetigazgató.

A három lengyel egyetemről öt-öt diák jutott a kedd délelőtti döntőbe. „Ők már valamennyien nyertek, oklevél mellé mindegyikük kap egy-egy magyar irodalmi alkotást lengyel nyelven, hogy könnyebb legyen az olvasásuk” – tette hozzá az igazgató, megjegyezve, hogy a más városból érkezőknek az intézet fizeti az útiköltséget és a szállást, s mindnyájan hivatalosak Mácsai Pál Örkény-estjére.

A magyar nagykövetségen színpadot állítanak föl a kivételesen csak magyaroknak, illetve a magyarul tanuló egyetemistáknak szóló előadásra, amelyet Bereményi Géza és Mácsai Pál állított össze. Meghívták a fölkészítő tanárokat, kísérőket, a Lengyelországban dolgozó magyarokat és a vegyes házaspárokat is.

Az Örkény prózamondó verseny előzménye tavaly egy versmondó verseny volt, amelyen Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a költő műveiből kellett szavalniuk a magyarul tanuló lengyel egyetemistáknak. Az első három helyezett tavaly magyarországi jutalom utat kapott – idézte föl Gordon István, utalva arra, hogy az idei nyertesek a könyvek mellé pénzjutalmat kapnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X