nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt Sławomir Mrożek

Augusztus 15-én nizzai otthonában elhunyt Sławomir Mrożek, a 20. századi lengyel irodalom egyik legnagyobb alakja.

nyest.hu | 2013. augusztus 15.
|  

Nyocvanhárom éves korában elhunyt Sławomir Mrożek, lengyel író, drámaíró – adta hírül a  Gazeta Wyborcza. Az író 2008 óta Nizzában élt, itt érte a halál. Szülőhazájában 2013 júniusában járt utoljára a Karnevál, avagy Ádám első felesége című  darabjának bemutatóján. Az akkor szervezett író-olvasó találkozóra azonban már nem tudott elmenni egészségühgyi okok miatt.

Mrożek 1930. június 26-án született a Krakkóhoz közeli Borzęcinben. A háború után építészetet, majd festészetet tanult, de tanulmányait nem fejezte be. Később a Dziennik Polski, majd a Postepowiec című lap munkatársa lett. Fiatal korában karikatúráiról is ismert volt.

Sławomir Mrożek (1930–2013)
Sławomir Mrożek (1930–2013)
(Forrás: Wikipédia)

Az 50-es évek végétől kezdett el szatirikus és abszurd drámákat írni. Első drámáját, a  Rendőrséget 1958-ban írta. Nemzetközi hírnevét azonban korai novellásköteteinek köszönhette. Az 1957-es Az elefánt (Słon, 1957) című kötet témái nem kötődtek erőteljesen a lengyel valósághoz, bestsellerré váltak. Nem sokkal később, 1963-ban elhagyta Lengyelországot, és több európai országot végigjárva először Olaszországban, majd Franciaországban telepedett le.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X