nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ausztria az iskolakerülés ellen

Jó megoldásnak tartja az osztrák kormány javaslatát az iskolakerülések csökkentése elleni fellépésre az osztrák rádióban megkérdezett szakértő. A modell nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre, de nagyobb pénzbírságot is lehetővé tesz.

MTI | 2012. július 4.
|  

A büntetést lehetőség szerint el kell kerülni, és mindenekelőtt arra kell törekedni, hogy kiderüljön, miért nem jut el az igazolatlanul hiányzó gyerek az órákra. A kormány négylépcsős terve alkalmas erre értékelte az ősszel a parlament elé kerülő előterjesztést szerdán Dagmar Hackl, a bécsi Pedagógiai Főiskola rektora az osztrák közszolgálati rádiónak.

A kormány keddi ülésén elfogadott tervezet az első három lépésben a szülők, az iskola és a gyermekjóléti szolgálatok közötti párbeszédet ír elő, amelyben megpróbálják tisztázni, miért nem jár a gyerek iskolába. Ha a helyzet nem javul, és a szülő nem gondoskodik az iskolalátogatási kötelezettség betartásáról, az eddiginél kétszer nagyobb, 440 eurós bírság szabható ki. Ausztriában az iskolakötelezettség kilenc iskolaév, korhatára 16 év.

Differenciáltan kell nézni az iskolai hiányzásokat. Iskolai, szociális okok is lehetnek a háttérben, vagy az, hogy a szülő tudatosan otthon tartja a gyereket. Az utóbbi esetben a törvényben előírt iskolakötelezettség szándékos megsértéséről kell beszélni, és ekkor indokolt a szankció mondja a szakértő.


Lehetőség szerint el kell jutni azokhoz a társadalmi rétegekhez, köztük a migráns családokhoz, amelyek legkevésbé kapcsolódnak be az oktatási rendszerbe.Hangsúlyoznunk kell, mennyire fontos, hogy legalább középiskolai végzettségük legyen a fiataloknak” – tette hozzá. Előzőleg a családi pótlék elvonásától a pénzbeli szankciók teljes megszüntetéséig sokféle elképzelés felmerült arra, hogy miként csökkentsék az iskolai hiányzásokat.

Gabi Burgstaller salzburgi tartományi kormányfő, az SPÖ egyik ismert politikusa a családi támogatás visszatartását javasolta addig, amíg újra nem jár iskolába a tanuló. Burgstallernek a koalíciós tárgyalások utolsó szakaszában felvetett javaslatát nem támogatták saját pártjában és a konzervatív Osztrák Néppárt illetékeseinél sem. Claudia Schmied SPÖ-s oktatási miniszter hangsúlyozta: a kormány modelljében a megelőzésen van a hangsúly, szankciót csakvégső esetben szabnak ki. Reinhold Mitterlehner ÖVP-s családügyi miniszter szerint alkotmányjogi kérdéseket vetne fel a támogatás visszatartása.

A koalíciós tárgyalásokon tető alá hozott modell az első egységes szabályozás a problémára a szövetségi államberendezkedésű Ausztriában. A tartományoknak ezután is lesz azonban mozgásterük a kísérletezésre. A tiroli iskolahatóság például a szülőkkel való aktív kapcsolattartásra, ebben is a modern technikára esküszik: SMS-ben értesítik a szülőket, ha a gyermekük nem jelenik meg az oktatáson. Az Info SMS nevű, okostelefonokra tervezett applikációt két középiskolában már sikerrel alkalmazták, és jövőre mind a 32 szakközépiskolában bevezetik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X