nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Auschwitz online

Virtuális történelemórákon mutatják be az auschwitz-birkenaui múzeum honlapján a volt német haláltábor történetét.

MTI | 2012. június 28.
|  

A történelmi feldolgozást elsősorban azok figyelmébe ajánlják a szerzők, akiket érdekel a haláltábor története, de nem tudják személyesen meglátogatni az emlékhelyet.    Az alkotók elképzelése szerint egy olyan eszközt adnak át az érdeklődőknek, amely a legfontosabb tények és dátumok mellett gazdag képanyaggal, hangfelvételekkel és rövidfilmekkel hozza közelebb a náci megsemmisítő tábor hátborzongató múltját. A történelmi anyagokon kívül kortárs fényképek, multimédiás térképek böngészésével, majd a rendelkezésre álló feladatlapok megoldásával bővíthetik tudásukat az internet-felhasználók.

Egyelőre csak az Auschwitz koncentrációs és megsemmisítőtábor című lengyel nyelvű feldolgozás érhető el, de ez hamarosan angolul is olvasható lesz. A múzeum bejelentése szerint várhatóan más nyelvekre is lefordíttatják az anyagot.


Az első lecke két részből áll. Az első bemutatja a koncentrációs tábor működését, a fogolycsoportokat és mindennapjaikat: a munkát, büntetéseket, kivégzéseket és a rajtuk végzett kísérleteket. A második rész a zsidók auschwitzi megsemmisítését ábrázolja, részletezve a gázkamrák és krematóriumok működését, az áldozatok számát, illetve a bűntények eltussolását. Külön alfejezetet szenteltek a táborban meggyilkolt több mint félmillió magyarországi zsidónak.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltábor magyar áldozatait 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták. Auschwitzban gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer különböző országokból származó nem zsidó foglyot is. A volt haláltábor területén 1947-ben létrehozott állami múzeumot évente milliók látogatják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X