nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Arabul tanulnak a svéd rendőrök

A Malmö Rosengård nevű kerületében szolgálatot teljesítő rendőrök különleges arab nyelvi kurzusra iratkozhatnak be, hogy könnyebben szót tudjanak érteni a bevándorolt lakossággal.

nyest.hu | 2011. szeptember 6.
|  

Eddig 45 rendőr jelentkezett önként a két hetes tanfolyamra, amelynek keretében arab nyelvű köszöntéseket és néhány kedves, udvarias megjegyzést fognak elsajátítani. A kurzust maguk a rendőrök kérték, mivel szeretnének békés, civilizált módon kommunikálni Rosengård azon lakóival, akiknek a svéd csak a második nyelve.

Rosengård kifejezetten veszélyes környéknek számít, gyakoriak az összecsapások a helyi fiatalok és a rendőrség között. A rendbontók a tűzoltókkal sem ápolnak jó viszonyt, ennek következményeként a Malmöi Tűzoltóság csak rendőri kísérettel vonul ki rosengårdi tüzekhez.

A kerületbe az 1960-1970-es évek között érkezett a bevándorlók egy része, mivel akkoriban könnyen lehetett önkormányzati lakásokhoz jutni. Ennek következtében viszont sok svéd elköltözött. Az új bevándorlási hullám a kilencvenes évek második felében zajlott le. A legtöbb bevándorló, körülbelül háromezer fő, Irakból érkezett. 2008-as adatok szerint a kerület lakosságának 86 százaléka nem svéd.

Az arab nyelvórákon kívül a rendőrök tanulhatnak a muszlim kultúráról és tradíciókról, így könnyebben tudják majd kezelni a kultúrális különbségeket.

Forrás

The Local: Malmö police to learn „polite” Arabic
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Szojmu 2013. január 17. 21:05

A saría törvénykezés bevezetése óta utcai korbácsolás is volt már.

2 Pesta 2011. szeptember 6. 21:11

Vagy miért nem hagyják leégni az egészet... :) A tűzoltók és a mentők megtámadása a mi kisebbségünk művelt köreiben is „kulturális sajátosság".

1 qsoe 2011. szeptember 6. 14:49

Mért nem inkább a bevándorlók tanulnak svédül?

Információ
X