nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Itt a szünidő, tanítsunk menekülteket!

Sok szomáliai és etióp Kenyában talált menedéket a zavargások elől, ám új országukban új nyelvekkel is meg kell birkózniuk.

nyest.hu | 2010. április 22.
|  

A Szomáli-félsziget országaiban évek óta tartó politikai zavargások és az éhínség sok menekültet kényszerített Etiópiából és Szomáliából a szomszédos Kenyába, főleg annak 3 milliós fővárosába, Nairobiba. Kenyában és Nairobiban azonban a lakosság többsége az angol és a szuahéli nyelveket használja elsődleges vagy közvetítő nyelvként, míg a szomáliaiak és az etiópok jobbára csak saját országaik nyelvét beszélik: a szomálit vagy az amharát – írja az ENSZ egy humanitárius hírekkel foglalkozó hírügynöksége.

A menekültek helyzete több szempontból is különösen nehéz. Nem ritka köztük a családjától elszakadt fiatal, akinek nagy kihívás egy ismeretlen ország ismeretlen nyelvén érvényesülnie. Ráadásul az arab és héber nyelvekkel távolról rokon amhara és a szomáli teljesen különbözik a velük földrajzilag határos, de egyébként a bantu nyelvek közé tartozó szuahéli nyelvtől.

Nairobiban tavaly felnőtt nyelvtanítási programot próbáltak szervezni, de már a terembérleti költség is túl nagy kihívásnak bizonyult. A menekültek önsegélyező csoportjait a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (International Rescue Committee - IRC) segíti. 3 hónapos szünidejükben a helyi Strathmore Egyetem önkéntes diákjai igyekeznek nyelvórákkal támogatni az IRC munkáját és a menekülteket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X