nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amit a nyelvi jogokról tudni kell – Szlovákiában

Nyelvi jogok Szlovákiában címmel anyanyelv-használati útmutatót jelentetett meg a Fórum Kisebbségkutató Intézet. A kiadvány a kisebbségek nyelveinek használatát érintő törvényi szabályozásban való könnyebb eligazodást célozza.

MTI | 2012. március 30.
|  

A nyelvhasználati szabályok aktuális jogállapotát tükröző kiadvány abban próbál segítséget nyújtani a szlovákiai magyaroknak, hogy könnyebben áttekinthessék a gyakorlatban: hol, mikor és milyen körülmények közt használhatják anyanyelvüket a hivatalokban.

Ezzel az elmúlt néhány hónapban összeállított kiadvánnyal a szlovákiai magyarok jogtudatát szeretnénk emelni” – mondta el az MTI-nek az 52 oldalas kiskönyv kapcsán Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója. Hozzátette: reméli, a kiadvány hozzájárul majd a szlovákiai magyarok hatékony jogérvényesítéséhez.

A kiskönyv olyan kérdésekre ad gyakorlati választ, hogy például mely településeken kötelező biztosítani a magyar nyelv hivatali érintkezésben való használatát, mit lehet tenni, ha egy ilyen településen a hivatalnok nem beszél magyarul, vagy például arra is, hogy milyen feltételek mellett lehet kiírni magyarul egy település nevét a helységnévtáblán.

A Nyelvi jogok Szlovákiában címmel már két évvel ezelőtt is megjelent egy hasonló kiadvány, a mostani ennek az aktuális szabályozás alapján újjászerkesztett változata. A kiskönyv, amely 85 ezer példányban jelent meg, az Új szó szlovákiai magyar napilap és a Szabad Újság szlovákiai magyar hetilap mellékleteként, illetve a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala részszervezeteinek segédletével kerül terjesztésre. Az útmutató elektronikus változata a közeljövőben a Fórum Kisebbségkutató Intézet honlapjáról is letölthető lesz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X