nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Súlyos nyelvismerethiány az amerikai tiszteknél

Egyre súlyosabb problémát jelent, hogy az Egyesült Államok hadseregének tisztjei nem tudnak rendesen a helyi nyelveken.

nyest.hu | 2009. szeptember 28.
|  

A Foreign Policy birtokába került egy még kiadatlan jelentés az amerikai Government Accountability Office-tól (GAO – számvevőszék), melyben az áll, hogy az amerikai külügyi szolgálatok jelentős nyelvtudásbeli hiányban szenvednek.

A jelentés szerint a posztok körülbelül harmadánál az azt betöltő személyeknek nem elégséges a pozícióhoz szükséges nyelvismeretük. A külügyminisztérium égisze alatt működő külügyi szolgálat munkatársai gyakran nem tudnak kommunikálni a helyi tisztekkel vagy lakossággal. Az is probléma, ha a helyi negatív sajtóra nem tudnak reagálni.

A legfontosabb érintett régiók a Közel-Kelet, Dél- és Közép-Ázsia.

Az egyik legsúlyosabb eset a közelmúltban ezzel kapcsolatban az volt, mikor egy stratégiai poszton működő tiszt, mivel nem tudott a helyi informátora nyelvén, az érzékeny adatokat tartalmazó telefonhívást egy helyi alkalmazottnak továbbította, ezzel az informátor kilétét is kiszivárogtatva.

A háborús zónákban még súlyosabb a helyzet. A jelentés szerint Afganisztánban a tisztek 73 százaléka, Irakban pedig 57 százaléka nem felel meg a nyelvi kritériumoknak.

A cikk néhány jellemző esetet is leír. Kínában például a szolgálatot teljesítők a sajtó releváns anyagának csupán felerészéhez jutnak hozzá, mivel nem tudnak beszélni az angolul nem tudó kutatókkal és akadémikusokkal.

Hasonló a helyzet Törökországban, ahol a tisztek csak az angol nyelvű sajtót olvassák, így nem tudnak igazi betekintést kapni az ország dolgaiba, valamint panaszok érkeznek az észak-koreai határ közelében fekvő Shenyangból is, ahol nem értesülnek időben a határ menti eseményekről.

Információ
X