nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A hadsereg tanítja ukránul a magyarokat

Korábban az államnyelvet nem beszélőket nem hívták be, ám most, hogy sok a beteg fiatal, úgy vélik, minden egészséges újoncra szükség van.

MTI | 2009. november 30.
|  

Az ukrán hadsereg számára továbbra is gondot jelent, hogy a Kárpátaljáról besorozott újoncok 20 százaléka nem beszéli az államnyelvet, ezért a magyar és román nemzetiségű rekruták zömét a kiképzés során kell megtanítani ukrán nyelvre.

Kárpátalján befejeződött az influenzajárvány miatt három hétre felfüggesztett őszi sorozás, és a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyéből 770 sorköteles fiatal vonult be a hadseregbe. Az ukrán haderő számára azonban kihívást jelent, hogy a magyarok és a románok lakta településekről behívott ifjak többsége egyáltalán nem beszéli sem az ukrán, sem az orosz nyelvet – adta hírül pénteken az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.
Kárpátaljáról a nemzetiségi rekrutákat ezért először a szárazföldi csapatok Csernyihiv megyei kiképzőközpontjába irányítják, ahol három hónapos kiképzést és alapfokú nyelvismereteket kapnak, s csak az ezt követő eskütétel után kezdik meg a szolgálatot a hadsereg különböző alakulatainál – mondta el a hírportálnak Ivan Balasov, a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnokság helyettes parancsnoka. Mint kifejtette, korábban az államnyelvet nem beszélő sorköteleseket nem is hívták be, ám mostanság, amikor nagyon sok a beteg fiatal, minden egészséges újoncra szükség van. A nyelvismeret hiányával kapcsolatos problémát – tette hozzá – úgy oldották meg, hogy a besorozottak közül kiválogatják azokat, akik legalább két nyelvet, vagyis az anyanyelvükön kívül az ukránt vagy az oroszt is beszélik. A kiképzés során az ő közreműködésükkel igyekeznek pótolni – az iskola helyett – az újoncok nyelvismereti hiányosságait.
Ukrajnában a tényleges katonai szolgálat a szárazföldi csapatoknál és a légierőnél egy évig, míg a haditengerészetnél 18 hónapig tart. A felsőfokú végzettséggel rendelkező sorköteleseket kilenc hónapra hívják be.

Információ
X