nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Aludni napközben? – Megéri!

Manapság nem sokan engedhetik meg maguknak napközben a pihenőt. Pedig a tudomány azt mondja, hogy szükségünk van rá, illetve hogy nagyon jó hatással van a teljesítményünkre.

nyest.hu | 2015. augusztus 18.
|  

Szívesen ledőlne ebéd után? Sőt, meg is teszi, ha megteheti? – Jó hírünk van, ez egyáltalán nem lustaság, hanem okos dolog. A napközbeni alvás ugyanis nagyon jót tesz a szervezetünknek. Íme néhány bizonyíték...

Az emlős állatok nagy része (egyes felmérések szerint az emlős  fajok 85 százaléka) naponta nem egyszer, hanem többször alszik. A tudósok abban azonban bizonytalanok, hogy az ember esetében valóban arról van szó, hogy eleve egy fázisban alszunk, vagy pedig eredendően többfázisú az alvásunk, ami kulturális okokból a modern élet hozadékaként vált egyfázisúvá.

A kérdést Roger Ekirch történész vizsgálta behatóbban; egy 2001-ben publikált munkája szerint az ember a történelem folyamán általánosságban naponta kétszer aludt. Tehát az éjszakai alvás mellett egy napközbeni is „belefért” az ember idejébe. Többek között ez az oka annak, hogy a modern ember alváshiányban szenved: a napközbeni alvásaink – legalább is hétköznap – biztosan hiányoznak. (Hogy most a lerövidített éjszakákról ne is beszéljünk.)

Aludni napközben? – Megéri!
Forrás: Wikimedia Commons / Diego Delso / CC BY-SA 3.0

Mára számos tanulmány bizonyítja a napközbeni alvás pozitív hatásait. Egy 2008-ban készült vizsgálat például azt találta, hogy az alvás jobban serkenti a verbális memória működését és a tanulást, mint a koffein. A NASA 1995-ben 747 pilótán végzett kutatása pedig azt mutatta, hogy azok a pilóták, akik 40 percet pihenhettek napközben (és átlagosan 25,8 percet aludtak), 16–34 százalékkal jobb reakcióidőt mutattak azoknál, akik nem pihentek napközben. Egy görög vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy azok a férfiak, akik legalább heti három alkalommal aludtak napközben, 37 százalékkal kevésbé voltak hajlamosak a szívproblémákra, mint azok a férfiak, akik soha nem pihentek napközben.

Lássuk, mennyit érdemes aludnunk nappal!

10–20 perc: Ez a rövid alvás arra jó, hogy feltöltődjünk energiával, és éberebbek legyünk. Mivel ennyi idő alatt nem jutunk el a mély alvásig, könnyű lesz belőle fölébredni, viszont fel fogunk tőle frissülni.

30 perc: Ettől a mennyiségtől már kissé kótyagosak leszünk, így ébredés után csak körülbelül 30 perccel fogjuk érezni a pihenés jótékony hatásait.

60 perc: Ettől a mennyiségtől is kótyagosak leszünk ébredés után. Viszont ez már határozottan javítja a memóriánkat.

90 perc: Ez már egy egy teljes alvásciklusnyi idő, így az ébredés után nem leszünk kótyagosak. Ebben az időben van már mély alvás is, illetve a REM-fázis, amely alatt álmodunk. Ilyen mennyiségű alvás növeli a kreativitásunkat, illetve az érzelmi és a procedurális memóriánkat is javítja.

Forrás

The Science Behind Power Naps & Why They’re So Good For You


Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X