nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Aktivizált jel

A mozgássérültek maguk is aktív részesei a társadalomnak, és annak ellenére mozognak, hogy bizonyos jelek ennek az ellenkezőjére utalnak.

nyest.hu | 2013. július 15.
|  

Néhány amerikai művész, kutató, újságíró és jogász összefogott, hogy megújítsa a mozgássérültek számára az akadálymentes útvonalakat, létesíményeket jelző jelet. A hagyományos jellel szemben az volt a kifogásuk, hogy passzivitást sugároz: a végtagok mintha csak alkatrészek lennének, a figura természetellenesen mereven ül, a hangsúly a széken, nem pedig a benne ülő emberen van.

Hagyományos jelölés mozgáskorlátozottak számára
Hagyományos jelölés mozgáskorlátozottak számára
(Forrás: Wikimedia Commons )

Az új ikonon mindezeken jelentősen változtattak. A képen a fej elöl van, ami arra utal, hogy az ábrázolt személy mozog: ő a „vezető”, maga dönt a mozgásáról. A karja viszont hátranyúlik, olyan szögben, mintha lökné magát: ez is a mozgékonyságára, aktivitására utal.  Szintén a mozgásra utal az, hogy a kerék vonala két ponton megszakad – ráadásul megkönnyítik a jel sablonnal való felfestését.

Az új tervezet
Az új tervezet
(Forrás: The Accessible Icon Project)

A láb és a kerék közötti távolsága  jobb felismerhetőséget szolgálja, és szintén lehetővé teszi a sablon használatát. A végtagok lekerekített ábrázolása jól illeszkedik a nemzetközi ISO 7001 szabvány szimbólumaihoz (ez a közterületeken használt legáltalánosabb jelek formáját szabályozza).

Az új jelet szerte a világon már több helyen elkezdték bevezetni, számos egészségügyi intézmény, város, vállalat és oktatási intézmény csatlakozott a mozgalomhoz.  Az alábbi videó a jel New York-i terjedéséről számol be.

Kíváncsian várjuk, hogy Magyarországon mikor indul el a jelek cseréje. Nem kell feltétlenül másokra várnunk: a projekt honlapján megrendelhetünk olyan eszközöket, illetve ingyen letölthetünk olyan képeket, melyek segítségével mi magunk is elindíthatjuk a jelek cseréjét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X