nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Forradalmi kommunikációs eszközt találtak fel súlyosan mozgássérülteknek

Egy 63 éves bénult nő tíz év elteltével első levelét írta meg, és az eszköz segítségével emailt küldött, valamint szörfölt az interneten.

MTI | 2010. július 28.
|  

Egy új eszköz a levegő beszippantásához szükséges apró mozgást is képes érzékelni, és olyan pontosan követni, hogy segítségével irányítható egy kerekesszék, vagy akár egy teljesen megbénult ember is üzeneteket gépelhet – számoltak be róla hétfőn izraeli kutatók.

Az egyik páciens szélütése óta először írt leveleket családjának, míg mások az interneten való szörfölésre, vagy egy kerekesszék irányítására használták az eszközt.

Bár az agyi implantátumot nem helyettesíti a gondolatokkal való irányításban, mégis a „szippantásmérő” eszköz számos páciensnél jobban működik, mint a pislogás vagy más kommunikációs módszerek – jelentették a kutatók az amerikai tudományos akadémia szakfolyóirata, a PNAS legfrissebb számában.

„Valóban, a szippantás lehetővé tette teljesen bénult, bezárt állapotban lévő embereknek, hogy szöveget írjanak, és tetraplégiás (mind a négy végtag bénulásával élő) résztvevőknek, hogy szöveget írjanak, és elektromos kerekesszéket vezessenek” – írták a szerzők.

Mint Noam Sobel, az izraeli Weizmann Intézet munkatársa nyilatkozatában közölte, a leglelkesítőbbnek a bezárt állapotban élő emberekkel végzett teszteket találták. Ezek a páciensek saját testükbe vannak bezárva, mert szélütés, agysérülés vagy betegség miatt teljesen megbénultak, miközben kognitív funkcióik megmaradtak.

„Néhányan szívbemarkoló üzeneteket írtak szeretteiknek, hosszú idő után először osztva meg velük gondolataikat és érzéseiket” – idézte fel Sobel.
A kutató és csoportja azután fejlesztette ki a készüléket, miután észrevették, hogy a lágy ínynek, amely a levegő be- és kiáramlását kontrollálja, sok idegi összeköttetése van az aggyal. Feltételezték, hogy e funkciók egy része megmarad komoly sérülések és betegségek után is.

Az eszköz – amely egyébként úgy néz ki, mint egy oxigénellátást az orron át biztosító cső – méri a nyomást az orrban, majd elektromos jelet hoz létre. Az agyműködést valós időben mutató funkcionális mágneses rezonanciás vizsgálat (fMRI) igazolta, hogy számos agyterület használatban volt.

Sobel csapata 36 egészséges önkéntesen tesztelte „szippantásmérő” eszközét. A kipróbálásban részt vevők számítógépes egér vagy joystick helyett használták, és ugyanolyan pontossággal, valamint sebességgel végeztek a komputeres játékokkal, mint a hagyományos eszközökkel.

Ezt követően egy 7 hónapja bezárt állapotban élő, szélütésen átesett nő próbálta ki az új eszközt. Az 51 éves páciens nem volt képes kommunikálni pillantással, ám a szippantáson alapuló készülékkel azonnal írni kezdett. Először kérdéseket tett fel, majd néhány nap elteltével személyes hangú üzenetet írt családjának.

Egy 63 éves tetraplégiás nő tíz év elteltével első levelét írta meg, és az eszköz segítségével emailt küldött, valamint szörfölt az interneten. Egy 30 éves férfi, aki nyaktól lefelé megbénult, a kerekesszékét irányította az eszközzel.

A kutatók szerint utóbbit mintegy 15 perces gyakorlással megtanulhatja egy páciens.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X