nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ábécéskönyvek nélkül kezdődött az új tanév

A román parlament nem ülésezett hétfőn, hogy a novemberi elnökválasztásra kampányoló törvényhozók részt vehessenek választókerületük tanévnyitó rendezvényein.

MTI | 2014. szeptember 21.
|  

Nem készültek el az elsősöknek és másodikosoknak szánt új tankönyvek Romániában, így az idei elsősöket nem várta ábécéskönyv az iskolapadokon a hétfői tanévnyitón. Romániában tavaly kezdték el egy új tanterv fokozatos bevezetését, ezért a régi elsős és másodikos tankönyvek tartalmi szempontból már nem felelnek meg a követelményeknek. Bár a (nyomtatott és digitális változattal is rendelkező) új tankönyvek bevezetését 2013-ben egy évvel elhalasztották, a – közbeszerzési eljárás átláthatatlanságára panaszkodó – kiadók óvása miatt az új tankönyvek az idei szeptember 15-i tanévkezdésre sem készültek el.

Az elsősök az első hetekben az iskolafelkészítő nulladik osztályban tanultakat fogják átismételni, a másodikosok pedig a régi tankönyvek segítségével kezdik el a tananyag elsajátítását – közölte Remus Pricopie oktatási miniszter. A tárcavezető szerint, ha nem sikerül záros határidőn belül lezárni az óvásokat és kiadni az új tankönyveket, akkor nem lesz más megoldás, mint „visszatérni az egységes tankönyvekhez és az állami tankönyvkiadáshoz”.

A romániai kisebbségi nyelveken szervezett oktatás tankönyv-ellátottságáról Király András, a román kormány oktatási államtitkára az Erdélyi Napló című hetilapnak úgy nyilatkozott, eddig egyetlen magyar nyelvű tankönyvet fogadtak el a versenytárgyaláson: az első osztályos ábécéskönyvet. „Az elsősök és másodikosok románból fordított matekkönyveket is fognak kapni, mert nincs magyar nyertes jelenleg. Ha a második licitet szeptember végén kiírják, és nem lesznek óvások, mint az első időszakban, akkor decemberre elképzelhető, hogy lesz tankönyv, ha lesz nyertes pályázat” – mondta az államtitkár arra utalva, hogy a kisebb példányszám miatt drágábban dolgozó romániai magyar tankönyvkiadóknak is ugyanazt a pontszámot kell teljesíteniük a liciten, mint román versenytársaiknak.

A tanévkezdés ünnepi hangulatát beárnyékoló tankönyvgondoktól függetlenül a román parlament nem ülésezett hétfőn, hogy a novemberi elnökválasztásra kampányoló törvényhozók részt vehessenek választókerületük tanévnyitó rendezvényein. Romániában 3 millió 200 ezer iskolás kezdi meg hétfőn a két félévből álló, 2015 június 19-ig tartó új tanévet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X