nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Levelet írt a HAT

A Hálózat a Tanszabadságért (HAT) nyílt levélben kéri Hoppál Péter és Michl József parlamenti képviselőket, hogy a köznevelési törvény módosítására benyújtott, tankönyveket érintő javaslatuk legfontosabb indokait tegyék közzé a közvélemény számára érthető és elérhető formában – áll a szervezet június 24-én közzétett levelében.

Edupress | 2012. június 26.
|  

Emellett kérik az Oktatási Államtitkárságot, hogy szintén a közvélemény számára érthető és elérhető formában tegye közzé álláspontját a benyújtott módosító javaslatokkal kapcsolatosan. 
A HAT szerint a módosító javaslatok alapos tanulmányozását követően sem világos ugyanis, milyen – az oktatás minőségi fejlődését szolgáló –szakmai indokkal támasztható alá, hogy a miniszter által kiírt pályázat esetében a törvényjavaslat kiiktatja a tankönyvvé nyilvánítási folyamat minden más esetben kötelező kontrollját, valamint, hogy a javaslat alapján az iskolák a hivatalos tankönyvlistából egy adott évfolyamra és műveltségterületre – amennyiben a lista tartalmaz ilyet – csak és kizárólag a miniszteri pályázaton született, és a tankönyvvé nyilvánítási kontroll alól kivont művek közül rendelhetnek.

A HAT úgy véli: kifogásolható, hogy a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az iskolák az összes évfolyamon és műveltségterületen, a választás és ezzel a gyermekcsoport szükségleteihez igazodás lehetőségét kiiktatva, csak és kizárólag a miniszteri pályázaton született, és a tankönyvvé nyilvánítási kontroll alól kivont tankönyveket rendelhetik meg, illetve az, hogy a törvénymódosítás lehetővé teszi a tankönyvpiaci verseny kiiktatását, és ezzel a tankönyvpiac szereplőinek felszámolását.

A HAT a levél végén közli: „Meggyőződésünk, hogy az a nemzet, amely még a gyermekeiről sem képes párbeszédet folytatni, sötét jövőre ítéli önmagát. Ennek jegyében bízunk benne, hogy a nyílt levélben megfogalmazott kérdéseink nem süket fülekre, hanem párbeszédre kész partnerekre találnak”. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X