nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Védd magad!
Órarendben a Facebook és a Twitter

Jól tudjuk, hogy milyen könnyen lehet az interneten egy ártatlan viccelődésből végzetes gúnyolódás, vádaskodás. Ráadásul a közösségi média terében mindez a nagyközönség előtt zajlik. Néhány szerencsétlen mondatnak akár jogi következményei is lehetnek. Egy brit iskolában ezért lett tananyag a Twitter és a Facebook.

nyest.hu | 2013. január 2.
|  

A közösségi média veszélyeire hívja fel a figyelmet egy nagy-britanniai magániskola, ahol az iskolai oktatás kiemelt témája lett az internetes biztonság, és azon belül is a közösségi oldalak használatának veszélye. Számos eset mutatja, hogy a kezdeményezés nagyon is jogos: egyre több az olyan bírósági ügy, amelyben személyek jó hírnevük megsértéséért perlik a különböző közösségi oldalak felhasználóit.

A tauntoni magániskolában 13-14 éveseknek kezdik tanítani az internetes biztonság alapjait, amelynek keretében kitérnek a Facebook vagy a Twitter használatának veszélyeire. Az iskola Lord McAlpine, korábbi tory politikus esete után építette be tantervébe a témát. McAlpine több prominens Twitterezőt perelt azért, mert azok alaptalanul vádolták őt pedofíliával. Fontos felhívni a diákok figyelmét, hogy a közösségi oldalakon megosztott tartalmaknak milyen következményei lehetnek.

Legyen gúnyolodásmentes övezet!
Legyen gúnyolodásmentes övezet!
(Forrás: Wikimedia Commons / Eddie~S / CC BY 2.0)

Nem árt tudatosítani, hogy az internetes térben milyen sajátos pszichológiai hatások érvényesülnek: hogyan lehet egy elsőre ártatlannak tűnő viccelődésből, poénkodásból élesebb élcelődés, majd bántó gúnyolódás, illetve hamis vádaskodás, rossz hírnév keltése. Annak is tudatában kell lenniük a fiatal felhasználóknak, hogy az utóbbiaknak milyen jogi következményei lehetnek. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a szociális média közegében sem érdemes olyasmit leírni, közzé tenni, amit az ember szemtől szembe nem vállalna.

A magyar nyelvű oldalak kommentelői hangvételét elnézve biztosak vagyunk abban, hogy Magyarországon sem ártana a Nemzeti alaptantervbe illeszteni az internetes kultúráról és a szociális média használatáról szóló fejezeteket...

Forrás

Twitter and Facebook get on the school timetable in anti-libel lessons

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X