nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tantárgyi szakfelügyeletre is szükség lenne

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint a tanfelügyelet mellett létre kell hozni a tantárgyi szakfelügyeleti rendszert, és a nem megfelelő minősítésű iskolák vezetőit le kell váltani, a pedagógiai munkára alkalmatlan pedagógusokat el kell távolítani a pályáról.

MTI | 2013. január 25.
|  

Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelték: a tanfelügyelet intézményének bevezetése a gyermekeik taníttatásáért elsősorban felelős szülők érdeke is, de csak akkor lesz eredménye, ha jól felkészült, hiteles szakértők végzik, és a felügyeleti jelentéseket nyilvánosságra hozzák. Kitértek arra, hogy az Emmi elképzelései szerint a tanfelügyelők iskolában dolgozó pedagógusok lesznek, akiket egy-két napra kiemelnek a munkahelyükről és mintegy másodállásban végzik „pedagógiai szakmai ellenőrző” munkájukat.

Az MSZOE elképzelhetetlennek tarja, hogy a tanfelügyelő az iskolai munka mellett szabadidejében, pihenőnapján készüljön fel ellenőrző feladatainak elvégzésére, és másnap fáradtan menjen be az iskolába tanítani. Véleményük szerint tanfelügyelőknek csak akkor lesz tekintélyük, ha munkájukat főállásban végzik, a protekció és a korrupció elkerülése érdekében, kiemelten magas fizetést kapnak, és megfelelő hatáskörrel rendelkeznek.

Az ellenőrzést 3 évenként kell tartani, és az iskolákat és a pedagógusokat minősíteni kell: kiváló – jó  kielégítő  nem megfelelő kategóriákkal.

A megújulóban lévő köznevelési rendszer egyik legfontosabb induló projektjének nevezte a tanfelügyelet szeptember 1-jei beindítását Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős államtitkár közölte: nem szaktárgyi felügyeletet vezetnek be szeptemberben, hanem a pedagógiai munka minőségellenőrzéséről lesz szó, az intézményvezetők esetében pedig pedagógiai munkájuk mellett vezetői tevékenységüket is vizsgálják, valamint az egész intézményt is ellenőrzik.

Kiemelte, kéttagú szakértői bizottságok látogatnak majd el az iskolákba, először megismerkednek az iskolai háttérrel, az intézmények helyi dokumentumaival, majd tanórákat látogatnak és interjút készítenek átlag 30 percben minden ott dolgozó pedagógussal, végül tömören dokumentálják tapasztalataikat.

A rendszert a TÁMOP-projekt keretében dolgozzák ki, ez összességében kétmilliárd forintos, ennek negyedét fordíthatják a tanfelügyeleti rendszer kiépítésére, ehhez a fejlesztéshez hazai költségvetési forrást nem kell hozzátenni, a rendszer további fenntartását a projektnek kell megterveznie.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X