nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az ír diákok kerülik az ír nyelvet

Különböző kifogásokra hivatkozva az ír diákoknak mintegy 10 százaléka kap felmentést az egyébként kötelező ír nyelv tanulása alól.

nyest.hu | 2010. április 14.
|  

Egyes diákok, akik diszlexiára és más tanulási zavarokra hivatkozva felmentést kapnak a kötelező ír nyelvtanulás alól, rejtélyes módon más idegen nyelvet mégis tudnak tanulni – számol be az Irish Times honlapja.

Az ír nyelv röviddel azután vált kötelező tantárggyá az állami iskolákban, hogy 1921-ben az írek kivívták a függetlenséget. Felmentést kapni a tantárgy alól csak különleges estekben lehet. Ezek közé tartozik például a pszichiáter által igazolt tanulási zavarok (mint a diszlexia), a nem ír származás, illetve a nem angol anyanyelvűség.

A mostani riport azt veti fel, hogy az idén érettségizők közül a diszlexiára hivatkozó 2297 felmentett diáknak több mint a fele – szám szerint 1326 diák – mégis tanul és vizsgázik más európai nyelvekből. Ez nem véletlenül ellentmondásosnak tűnik az ír nyelv pártolói számára. Úgy tűnik, a felmentett diákoknak nem a nyelvtanulással van bajuk, csupán azzal, hogy az ír nyelvet nem tartják elég hasznosnak.

A kötelező írtanulás alól felmérést kérők száma évek óta emelkedik. Jelenleg 10 százalék körül mozog, akiknek nagyjából a fele tanulással kapcsolatos zavarra hivatkozik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X