nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szlovák kormány előtt az átfogó nyelvtörvényt ajánló ET-határozat

A pozsonyi külügyminisztérium a kormány elé terjesztette szerdán az Európa Tanács (ET) miniszteri bizottságának azt a nyári határozatát, amely átfogó kisebbségi nyelvhasználati törvény elfogadását ajánlja Szlovákiának.

MTI | 2011. december 1.
|  

Egy ilyen törvény biztosíthatná az egyensúlyt az államnyelv törvényes támogatása és a kisebbségi nyelvhasználati jog között – egyebek között ezt tartalmazza az ET miniszteri bizottságának júliusi határozata arról, hogyan teljesíti Szlovákiai a kisebbségi nyelvek védelméről szóló európai keretegyezményt.

A szlovák kormány a külügyminisztérium által előterjesztett anyagot tudomásul vette – olvasható a kabinet honlapján.

A bizottság szerint a közéleti és a magánszférában is a 2009-es szlovák államnyelvtörvény alkalmazásakor az ösztönzések politikáját előnyben kell részesíteni a megtorló hozzáállás előtt.

A 47 országot tömörítő Európa Tanács bizottsága ugyanakkor úgy véli, hogy Szlovákiának határozottabb intézkedéseket kellene tennie az etnikai jellegű intolerancia elleni harcban, illetve újabb lépéseket foganatosítania annak érdekében, hogy az egyes nemzetiségi csoportokhoz tartozó egyének jobban megértsék és tiszteljék egymást. Határozottabban kellene büntetni az etnikai jellegű diszkriminációt és több intézkedést kellene foganatosítani a nemzetiségi csoportok közti különbségek eltüntetésére, beleértve a megfelelő felvilágosító tevékenységet is.

Ezzel összefüggésben a bizottság továbbá szót emelt a roma gyerekek iskolai elkülönítésének a megszüntetése mellett, illetve a roma gyerekek „különleges” iskolákba való elhelyezése ellen is.

Az ET miniszteri bizottsága úgy véli, hogy Szlovákiának átlátható módon és az érintettekkel folytatott párbeszéd alapján a nemzeti kisebbségek kultúráját megőrző és fejlesztő politikát kellene folytatnia, s mérlegelnie kellene olyan törvények elfogadását, amelyek biztosítanák a kisebbségi kultúrák finanszírozását és a kisebbséghez tartozó személyeknek mint közösségnek a védelmét is.

A miniszteri bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetiségeket érintő kérdésekben az államnak nagyon óvatosan és kiegyensúlyozottan kell eljárni, a kisebbségeknek biztosítani kell anyanyelvük használatát a közéletben az európai keretegyezménybe foglaltak szerint, s a magyarok lakta régiók szlovák anyanyelvű iskoláiban pedig nagyobb támogatást kell nyújtani a magyar nyelv oktatásának. A kisebbségi kultúrának helyet kell kapnia a tankönyvekben is.

Növelni kell a kisebbséghez tartozó személyek számát a közigazgatásban és a rendőrség kötelékében, és támogatni a romák magasabb részvételét az önkormányzati szervekben – áll az ET miniszteri bizottságának ajánlásában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X