nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia
A magyarok 25 százaléka szlovák házastársat választ

Minden negyedik szlovákiai magyar házasuló szlovák nemzetiségű személyt vesz el, a vegyes házasságok aránya az elmúlt tíz évben nem változott számottevően - derült ki abból az összeállításból, amelyet az Új Szó című pozsonyi magyar napilap közölt csütörtökön.

MTI | 2011. július 8.
|  

Tavaly 25 415 házasságot kötöttek – írja Mózes Szabolcs, a szerző a statisztikai hivatal kimutatására hivatkozva. Annak alapján a házasságkötések száma az elmúlt években ingadozott, a tavalyi volt 2002 óta a legalacsonyabb.

Fokozatosan nő a házasodó felek átlagéletkora, 2010-ben a férfiak 31,9, míg a nők 28,8 éves korukban esküdtek örök hűséget. Az első házasoknál ez a szám alacsonyabb: a férfiak 29,9, míg a nők átlagosan 27,3 éves korukban kötöttek először házasságot.

A 25 ezer házasságból 1177 köttetett magyar nemzetiségű férfi és magyar nő között – ez az összes tavalyi esküvő 4,6 százaléka. A magyar férfiak 72,4 százaléka vett el magyar menyasszonyt, míg a magyar nők 66,6 százaléka magyar vőlegénynek mondta ki a boldogító igent.
„A 2010-ben házasodó magyar nemzetiségűek 25 százaléka szlovák nemzetiségű személlyel kötött házasságot. Ez az arány tavalyelőtt és nyolc éve is hasonló volt. Az utóbbi tíz évben tehát nem nőtt számottevően a vegyes házasságok aránya” – áll a lapban.

Különösen Pozsony megyében sok a vegyes házasság. A statisztika itt 67 magyar vőlegényt regisztrált, közülük 44 szlovák nemzetiségű nőt vett el, 23 magyart. A házasságot kötő magyar nők esetében hasonló az arány.

Nagyszombat megyében a „magyar házasságok” aránya 83 százalékos volt, Nyitra megyében 72, Besztercebánya megyében 75, Kassa megyében pedig 65 százalékos.

Szlovákia közigazgatási felosztása: a cikk szövege megyékől beszél, az ábra kerületegről, szlovákul: kraj.
Szlovákia közigazgatási felosztása: a cikk szövege megyékől beszél, az ábra kerületegről, szlovákul: kraj.
(Forrás: Wikimedia commons / Darinko / CC BY-SA 3.0)

Tavaly a statisztika szerint csupán három roma-magyar vegyes házasság köttetett. Érdekesség, hogy közülük kettő Eperjes megyében, ahol összesen csupán nyolc magyar házasuló fél volt. A maradék egy roma-magyar házasságot Besztercebánya megyében kötötték. Ezek az adatok ugyanakkor ismételten felvetik a kérdést, vajon mennyire pontosak a roma kisebbség létszámával kapcsolatos statisztikai adatok.

Egyre több az azonos végzettségű házaspár. A diplomás férfiak 73,5 százaléka felsőfokú végzettségű nőt választott házastársnak, míg a diplomás nők 57,3 százaléka választott diplomás partnert. Az első házasságoknál ez az arány meghaladja a 80 százalékot – olvasható az összeállításban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2011. július 8. 16:14

Egy érdekességet el kell mondanom, bár nem egészen ehhez a témához kapcsolódik csak minimálisan: a szombathelyi szlavisztika szakról a horvatisztika lektorasszonya elmondta, hogy a gradistyei (burgenlandi és nyugat-magyarországi) horvátok között sok az olyan horvát aki magyar és német neveket visel. A gradistyei horvátság számszerűleg kicsi de, akárki házasodott gradistyeivel, férfi vagy nő, a horvátok beolvasztották (bekényszerítették a soraikba) és a magyar házatársból/házastársnőből horvátot csináltak. Ma már ez így nem megy. A muravidéki szlovénség között is sok a magyar nevű: Takács, Gombócz, Zsoldos, Magyar, ugyanakkor a német is, de a beolvadás ott békésen ment, mert ha többségi szlovén közegben volt a magyar, vagy német, akkor azonosult a környezetével. Ha megkérdezünk egy muravidéki Magyar családnevűt, akinek az anyanyelve a muravidéki (a vend), akkor azt fogja mondani bizonyára, hogy már a nagyapja is így beszélt.

Információ
X