nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
ᛖᛜᚷ
A rovásírást népszerűsíti a BKV

Tudta-e, hogy a BKV ajándéktárgyak forgalmazásával is foglalkozik? Nem is akármilyenekével! Lehet, hogy a rovásírásos helységnévtáblákat a rovásírásos vonaljegyek, forgalmi információk és utazási feltételek is követik majd?

Fejes László | 2014. június 14.
|  

Korábban már megírtunk, hogy nincs már BKV-jegy. Persze a társaságnak valamiből bevételt kell szereznie. A megállókban tilos a dohányzás, így nem érdemes dohánybolt-koncessziót sem szerezni, valami mást kell hát kitalálni. Az ajándékbolt kitűnő ötlet, tudjuk, hogy ügyes kereskedők üveggyöngyöket akár aranyra is el tudnak cserélni.

A rovásírást népszerűsíti a BKV

A BKV kínálatában találunk kétségtelenül hasznos dolgokat is, mint például a A jelenleg érvényes helyesírási szabályok szerint: metróvonal-hálózati térkép.szerényen Metró vonalhálózati térképnek nevezett, valójában a gyorsvasúti vonalakat (magyarul: HÉV), villamosvonalakat, sőt, a hajójáratokat is ábrázoló térképet, vagy a Budapest közlekedése falitérképet. Szintén jól jöhet egy BKV-logós póló, sapka, nyakkendőtű (!), táska vagy esernyő: ezeket magunkkal hordva minden bizonnyal könnyebben meggyőzzük az ellenőrt, hogy tényleg csak erre az egy megállóra szálltunk fel, vagy hogy van bérletünk, és csak az Akácfa utcai kirándulást szeretnénk megúszni. (Sajnos a közeledésüket jelző lézerblokkoló nem szerepel a kínálatban.) Hasznos lehet az a fényvisszaverő szalag is, melyet karkötő néven forgalmaznak (bár kerékpározásnál célszerűbb a boka köré tekerni, így a nadrágszár becsípődését is megakadályozhatjuk). De hasznosak lehetnek azok a közlekedéstörténeti kiadványok is, melyekből város-, technika- és kultúrtörténeti ismereteinket bővíthetjük.

Vannak aztán olyan hétköznapi használati tárgyak, melyek nem különösebben kötődnek a BKV-hoz, eltekintve persze attól, hogy kedvenc közlekedési vállalatunk (bocs, MÁV) logója díszeleg rajtuk. Van itt bögre, toll, kártyapakli, kulcstartó, mobiltartó, nyakba akasztható „kulcs- mobiltartó” (?) stb. A nagy melegben pedig nem érdemes a villamos után futni, inkább játsszunk le néhány partit a BKV-s kártyával, amíg a felpúposodott síneken megérkezik a következő. A memóriajáték segítségével pedig trenírozhatjuk emlékezetünket, így talán azt sem felejtjük el, mit is keresünk a megállóban. Annál pedig nincs menőbb, mint amikor BKV-s öngyújtóval nem gyújtunk rá sem a járatokon, sem a  megállókban.

A praktikus ajándéktárgyak mellett számos dísztárgyat is megvásárolhatunk, régi plakátoktól kezdve a képeslapokon át a hűtőmágnesekig. Lakásunkat díszíthetjük a BKV-s járművek modelljeivel.

Találhatunk azonban a kínálatban olyan tárgyakat is, melyeket nehezen tudnánk a BKV-hoz kötni. Van itt például papírvonalzó rovásírással. Ezen egy árva BKV-jelvényt sem láthatunk, viszont van rajta egy részlet a Nemzeti hitvallásukból. Unatkozó olvasóink átbetűzhetik latin betűsre kommentben – feltűnő kudarc esetén ajánljuk figyelmükbe az idézet alatti figyelmeztetést!

Rovásírásos papírvonalzó a BKV-tól!
Rovásírásos papírvonalzó a BKV-tól!
(Forrás: bkv.hu)

A vonalzó formája egyébként erősen emlékeztet egy meghosszabbított vonaljegyére – talán a rovásírásos vonaljegy mintapéldányairól lehet szó. A BKV természetesen nem térhet át a rovásírásos utastájékoztatásra anélkül, hogy a változásra az utasokat felkészítené. Az átmeneti időszakban bizonyára jelentős szerepet fog játszani Anonymus (más források szerint Kovácsné Szilvási Éva) könyve, a Kerek a világ – rovással, mely a Rovás gyakorlókönyv (a jelenleg érvényes helyesírási szabályok szerint: rovásgyakorló könyv) alcímet viseli.

Így kerek a világ
Így kerek a világ
(Forrás: bkv.hu)

A könyv alalcíme Nyelvünk és rovásunk rejtelmei. Ez azonban már olyan csemegékkel kecsegtett, melyek minden bizonnyal egy önálló cikket is megtöltenének.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X