nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tudományos előadás székely rovásírásról

Valóban egy negyvenezer éve használt írás utódja a mai székely ábécé, vagy csak a humanisták hozták létre azért, hogy a magyarság ősiségét bizonyítsák vele? Nemzetünk őrzendő öröksége, vagy nevetséges hobbi?

Szkeptikus Társaság | 2010. október 14.
|  

A székely írás a legrejtélyesebb írásrendszerek egyike: tisztázatlan az eredete, hiába ismerjük jól betűit, mégis vannak olyan emlékei, amelyeket nem tudunk elolvasni, első említéséről nem tudjuk, hogy valóban ezt az írást említi-e, leghosszabb emléke csak másolatban maradt fenn, eredetije elveszett, egyik legérdekesebb emléke talán hamisítvány.

Vannak, akik kétségbevonják, hogy valóban egy régi írás utóda lenne a mai székely ábécé, és azt állítják, csak a humanisták hozták létre azért, hogy a magyarság ősiségét bizonyítsák vele. Mások szerint a negyvenezer éves "bosnyák piramisokban" már ezzel az írással írtak a falra. Sokan szeretnék iskolában megtanítani a gyerekeknek, mások nevetnek rajta, és a mucsaiság jelének tartják, ha valakit érdekel ez az írás. El tudunk-e majd valaha igazodni ezek között a kérdések között?

Sándor Klára nyelvész, turkológus, a Szegedi Tudományegyetem docense. Kutatási területe az evolúciós nyelvészet (ezen belül a nyelvi változások elmélete) és a nyelvszociológia, valamint a székely írás eredete és használatának története. Tudományos publikációi mellett rendszeresen közöl tudománynépszerűsítő írásokat, illetve vállal ilyen célú médiaszereplést. A magyarság eredetével kapcsolatos írásai ezen a webhelyen olvashatók.

Sándor Klára előadása 2010. október 19-én, kedden 18 órától hallgatható meg a Szkeptikus Klubban: 1111 Budapest, Budafoki út 8. ,F épület III. lépcsőház  II. em. 13. tere.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X