nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyarság teljes történelme

Ha a látogató betér Ópusztaszerre, úgy találkozzon a történelemmel, mintha belépett volna a múltba...

MTI | 2012. augusztus 16.
|  

Egymilliárd forintos fejlesztés valósul meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntése után: a tervek szerint a park a legmodernebb eszközök felhasználása mellett a magyarság teljes történelmét mutatja majd be. Kertész Péter ügyvezető igazgató szerdán, a projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta: azt szeretnék, ha a park összmagyar emlékhellyé válna. Jelenleg a létesítmény a honfoglalás korával és elsősorban a dél-alföldi régió néprajzával foglalkozik. A pályázat segítségével lehetőség lesz bemutatni a honfoglalástól egészen a kora újkorig a magyar történelmet és társadalmat, amelyhez a legmodernebb eszközöket tudják felhasználni.

A cél, hogy ha a látogató betér Ópusztaszerre, úgy találkozzon a történelemmel, mintha belépett volna a múltba. A fejlesztéssel lehetőség nyílik arra is, hogy az emlékpark rossz időben, ősszel és télen is látogatható legyen hangsúlyozta az igazgató.

A projekt keretében az új vendégfogadóban a pénztárak mellett információs pontot létesítenek és kivetítők mutatják be az aktuális programokat a látogatóknak. Épül egy falusi udvarházat mintázó látogatóközpont is. Ebben kap helyet egy multifunkciós terem, amelyben rendezvényeket, időszaki kiállításokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat tarthatnak, emellett ott lesz a büfé és egy hungarikum tárház is.

A Rotundát körbejárhatóvá teszik, hogy új kiállítótereket tudjanak kialakítani. A szeri monostort virtuálisan építik újjá. Ennek bemutatására három kronoszkópot állítanak fel. Az állványon álló, kilátói távcsőre emlékeztető, 120-180 fokos szögben körbeforgatható készülékbe belepillantva megelevenedik majd a számítógéppel rekonstruált korabeli építmény. Emellett számos, a látogatókat segítő információs megoldást alkalmaznak majd, például kivetítőket a parkban, okostelefonokra letölthető hatnyelvű tájékoztató szöveget, térképeket. A fejlesztés része, hogy a park munkatársai korhű jelmezben és eszközökkel várják a vendégeket, akik maguk is beöltözhetnek.

A 100 százalékos támogatottságú,Lépj be a múltba! Történelmi időutazás Ópusztaszeren elnevezésű projekt 2013 januárjában indul és 2014 decemberének végén zárul. Megvalósulása után hat új munkahely jön létre és a látogatószám várhatóan 75 ezer fővel nő.

B. Nagy László kormánymegbízott a tájékoztatón elmondta: a Dél-Alföldön hat helyszín részesül a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntése után a Regionális Operatív Programok keretében támogatásban: Ópusztaszer mellett a gyulai Almásy-kastély, a békéscsabai Csaba Park fesztivál és rendezvényközpont, valamint a bajai Halfőző Fesztivál háttér-infrastruktúrájának fejlesztésére, a szegedi Dóm tér turisztikai látványosságaira és rekonstrukciójára, valamint a magyar zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztésére is lesz pénz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X