nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Láncos botokkal
A mobiltelefonoktól a regölésig

Először tart nyitva a két ünnep között a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum, ahol a kiállítások mellett a karácsony és újév közötti népszokást felelevenítve regöléssel várják a látogatókat.

MTI | 2011. december 27.
|  

December 28-án 15 órakor Regölés a múzeumban címmel Pilipkó Erzsébet néprajzkutató, főmuzeológus tart előadást a népszokásról, amelyet a 19. században még minden településen ismertek mondta az MTI-nek Gáspár Móna, a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közönségkapcsolatok és marketing osztályvezetője.

A főleg a Dunántúlon elterjedt szokás amely a téli napforduló ünnepének emléke keretében 15-20 éves legények kifordított bundában, szőrkucsmába öltözve faluról falura jártak, láncos bottal nagy zajt csaptak, éneklés közben a földhöz ütögettek, a falubelieknek bőséges új évet kívántak. A vándorénekesek cserébe almát, mogyorót, diót és kalácsot kaptak. A regölést a néprajzkutató előadását követően a balatonalmádi Botorka Táncegyüttes mutatja be a múzeumban.

Gáspár Móna tájékoztatása szerint 2012-ben hat új tárlat nyílik majd a veszprémi múzeumban: januártól áprilisig a mobiltelefonok történetét bemutató tárlatot, májustól decemberig a Varázslatos porcelánvilág című kiállítást, júniustól novemberig pedig 22 magyar kortárs képzőművész kinetikus és fényművészeti bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. Terveik szerint április végén a Néprajzi Múzeum Tárgyas ragozás című, szubjektív etnográfiát a középpontba állító vándorkiállítása lesz látható, míg szeptemberben a Múlt-tükör a jelennek sorozatban a gyermekáldás kultúráját mutatják be.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X