nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megújult a kőszegi vár

A Jurisics-várban keddtől új állandó kiállítás mutatja be a látogatóknak a vár történetét „A kőszegi vár évszázadai címmel”.

MTI | 2013. július 2.
|  

Befejeződött a kőszegi Jurisics-vár funkcióbővítő felújításának első üteme – július elsejétől a vár nagy részét látogathatják az érdeklődők, és a Kőszegi Várszínház is visszatérhetett a vár belső udvarára. A másfél évig tartó felújításnak köszönhetően teljesen akadálymentesítették a turisták által látogatott épületrészeket, új látogatóbarát kiállítótereket hoztak létre, a lovagtermet és az árkádos pincét pedig alkalmassá tették arra, hogy ott korszerű körülmények között rendezhessenek konferenciákat, de akár lovagi vacsorákat és borkóstolókat is – mondta el az MTI-nek hétfőn Pócza Zoltán, az intézmény igazgatója. Megújult a vár homlokzati része, a közművelődési és múzeumi részeket pedig különválasztották az irodáktól, utóbbiakat történelmileg „értéktelenebb” épületrészben helyezték el. Pócza Zoltán ismertetése szerint a csaknem egymilliárd forintba kerülő felújításhoz Kőszeg városa 790 millió forint pályázati támogatást kapott az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében, amihez több mint 158 millió forint önrésszel járult hozzá az önkormányzat.

A Jurisics-várban keddtől új állandó kiállítás mutatja be a látogatóknak a vár történetét „A kőszegi vár évszázadai címmel”, az úgynevezett aranyszobában pedig a Kőszeghez kötődő legértékesebb műtárgyakat, köztük a Szőlő Jövésnek Könyvét tekinthetik meg a látogatók. Az ideiglenes kiállítások rendezésére alkalmas kiállítótérben szeptembertől egy Ottlik-kiállítás tekinthető meg, egy másikban pedig a Szent Korona kőszegi vonatkozásairól gyűjthetnek információkat a látogatók ősztől. A fegyverszobában az eddigieknél sokkal interaktívabb módon ismerkedhetnek az érdeklődők a középkori fegyverekkel, harci ruházatokkal, amelyek közül néhányat kézbe vehetnek, sőt fel is próbálhatnak. A várbelső egy korszerű vetítőteremmel is bővült, ahol Kőszeggel és a Jurisics-várral kapcsolatos filmeket mutatnak be, ezen kívül az épületben egy új ruhatár, büfé, ajándéküzlet és egy lift is szolgálja a látogatók kényelmét.

Az igazgató szerint a felújítás második ütemében, december végéig a vár külső és belső udvara, valamint egy turistaszállónak is használt épületrész újulhat meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X