nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia: házasodhatnak magyarul

Az anyanyelvükön mondhatják ki a jövőben a boldogító igent a szlovákiai magyarok, ruszinok és németek. A házasságkötési ceremónia lebonyolítását kisebbségi nyelven az államnyelvtörvény engedélyezni fogja - írta a Pravda című független pozsonyi napilap csütörtökön.

MTI | 2009. november 5.
|  

Eddig nem volt világos – jegyzi meg az újság –, hogy a házasságkötés nem számít-e nyilvános eseménynek, amelynél kötelező a szlovák nyelv használata. A nyelvtörvény értelmezését megfogalmazó, most készülő kormányrendelet a házasságkötésnél engedélyezi a kisebbségi nyelvek használatát.

„A kormányrendelet tartalmazni fogja a megfelelő rész értelmezését, amelyből világos lesz, hogy házasságot a nemzeti kisebbségek nyelvén is lehet kötni anélkül, hogy az elhangzottakat le kellene fordítani (szlovákra)” – nyilatkozott Marek Madaric, szlovák kulturális miniszter a lapnak. Pártbeli kollégája Vladimír Manka korábban azt állította: a házasságkötés nem magánakció, hanem nyilvános esemény, ezért azt szlovák nyelven kell megtartani.

A Pravda úgy tudja: a hétoldalas nyelvtörvényhez egy ötoldalas kormányrendelet lesz csatolva, amelyet a miniszter a jövő héten hoz nyilvánosságra. A Magyar Koalíció Pártját (MKP) Madaric nem vonta be a dokumentum kidolgozásába.

„Ha valódi demokráciában élnénk, a miniszter a szabadon és demokratikusan megválasztott partnerekkel tárgyalna. A magyarokat csak mi képviseljük. Ha egy Madaricnak nincs fogalma a demokráciáról, akkor az veszélyezteti a dokumentum legitimitását” – jelentette ki Csáky Pál, az MKP elnöke.

Az MKP már elkészítette a kisebbségi nyelvhasználati törvény javaslatát, s a hónap végéig megküldi Knut Vollebaeknek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának, azzal számolva, hogy az támogatni fogja.

„Maga Vollebaek javasolta, hogy azt az államnyelvtörvénnyel együtt fogadják el” – jegyezte meg Csáky.

Az államnyelvtörvényt értelmező kormányrendeletről Pozsony Budapesttel is tárgyalni fog. A szlovák külügyminiszter ezt kedden megígérte magyar partnerének. Miroslav Lajcák szerint eddig két tárgyalási forduló volt, s a magyar fél most egy újabb találkozót kért. Lajcák szerint erre még azelőtt kerül sor, hogy a rendelet a kormány elé kerülne.

Madaricnak azonban más az elképzelése. A Pravda szerint a minisztert a magyar vélemények nem érdeklik, s csak utólag kívánja tájékoztatni a magyar felet.

A sokat vitatott módosított államnyelvtörvényt júniusban fogadta el a szlovák parlament, s szeptember elsején lépett életbe. A törvény részét képező szankciókat azonban a kulturális tárca csak január elsejétől kívánja alkalmazni, miután már ismert lesz, hogyan kell értelmezni a jogszabály egyes rendelkezéseit.

Információ
X