nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kétharmaduk eltűnt
„A magyar feliratok mellőzése diszkrimináció”

Az egynyelvű plakátok jogsértést jelentenek egy olyan városban, ahol a kisebbségi lakosság aránya bőven meghaladja a 20 százalékot.

MTI | 2012. augusztus 27.
|  

A Kétnyelvű Gömörért és Nógrádért Szervezet a hétvégén Füleken egy tucat kétnyelvűséget követelő  matricát ragasztott ki, amelyek kétharmada alig egy nap alatt eltűnt a városból. A polgári aktivisták újfent a magyar nyelvi jogok évek óta tartó mellőzésére hívták fel a figyelmet.

„A magyar feliratok mellőzése diszkrimináció”
Forrás: MTI / Komka Péter

„Bízunk benne, hogy a feliratokat olyan jog- és törvénytisztelő polgártársaink távolították el, akiket zavart, hogy mások tulajdonjogát megsértettük. Bízunk benne, hogy ezek a jog- és törvénytisztelő polgártársaink ugyanilyen következetesen fellépnek azok ellen is, akik évek óta figyelmen kívül hagyják és sértik a magyar anyanyelvű és magyar nemzetiségű lakosság alapvető nyelvi jogait” – áll a szervezetnek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A zöld-sárga rikító feliratokon a „magyar feliratok mellőzése diszkrimináció” szöveg állt, és a szervezetnek ez volt a második ilyen jellegű akciója. Előtte az aktivisták Rimaszombatban májusban ragasztották ki szlovák és magyar nyelvű matricáikat – amelyeket elsősorban az óriásplakátokon hirdetőknek szántak – azzal az üzenettel: az egynyelvű plakátok jogsértést jelentenek egy olyan városban, ahol a magyar nemzetiségű és anyanyelvű lakosság aránya bőven meghaladja a 20 százalékot. Akciójuk nagy visszhangra talált a lakosság körében, és a szomszédos Fülekről több olyan személy is csatlakozott hozzájuk, akik elégedetlenek a csak szlovák nyelvű reklámtáblákkal és óriásplakátokkal a magyar többségű városban.

„A magyar feliratok mellőzése diszkrimináció”
Forrás: MTI / Komka Péter

A szervezet reményei szerint sikerül „kölcsönös tiszteleten és elfogadáson alapuló olyan együttélést kialakítanunk a szlovák és magyar ajkú lakosság között – nem csak Füleken és Rimaszombatban, hanem minden többnyelvű településen –, amelyben a tolerancia nem csak jól csengő üres szólam, hanem valós mindennapi gyakorlat” – írja a közlemény.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X