nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A „Lost – Eltűntek” perzsául

Iránban engedélyezték a már-már kultstátusznak örvendő „Lost – Eltűntek” című amerikai sorozat vetítését, fárszi nyelven.

nyest.hu | 2009. szeptember 16.
|  

A feketepiacon hatalmas hasznot hozó, feliratos DVD-változatban terjedő amerikai sorozatok – pl. a 24, a Született feleségek vagy A szökés – közül az iráni kulturális minisztérium egynek: a Lost – Eltűntek című sorozatnak adott zöld jelzést az iráni televízióban való vetítésre – számolt be róla a The Guardian.

A sorozat az Egyesült Államokban az ötödik, Magyarországon a negyedik évadnál tart, és a készítők tervei szerint jövőre, a hatodik évaddal fejeződik be. Világszerte több millióan rajonganak érte; misztikus, természetfeletti és transzcendentális jellege miatt számos találgatás tárgya.

Az iráni vezetés éppen emiatt engedélyezte a vetítését: úgy találták ugyanis, hogy kulturálisan remekül illeszkedik az ország ízléséhez, lévén vallásos, „keleti” témákat is érint. „A történet atmoszférája, klasszikus irodalmunknak hála, jól ismert az iráni és keleti nézők előtt. Emiatt könnyebben megértik, és természetesen kedvelni is fogják” – nyilatkozta a sorozatról Szajjid Gotbizadeh iráni televízió- és filmkritikus. – „Vallásos témája miatt közel 90%-ban vágatlanul is sugározható. A briliáns, különleges karakterek sorsa azonban a perzsa szinkron minőségétől függ, ami akár tönkre is teheti az egészet”.

A forgalmazó, a Silver Screen már meg is vásárolta az első három széria jogait, szerződtette a szinkronszínészeket, és megállapodott az állami műsorszórókkal, hogy a sorozat az állami televízióban kerül adásba. Az egyes részeket természetesen cenzúrázzák, de éppen csak: a lengén öltözött hölgyeket és az erotikus jeleneteket természetesen kivágják majd.

A Lost népszerűsége olyan nagy Iránban, hogy a tervek szerint helyi színészekkel, az iszlám erkölcsöknek még inkább megfelelően újraforgatják.

Információ
X