nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kövérebb emberek kevésbé fázósak?

Zsírrétegeinkre jó magyarázat lehet, ha hasznosnak tudjuk feltüntetni őket...

nyest.hu | 2014. október 15.
|  

Schirilla György minden év telén átússza a jeges Dunát. A világon nem ő az egyetlen, aki ilyen extrém kihívást teljesít. Ha jól megfigyeljük, a vállalkozó szellemű sportolók a hideg víz ellen sokszor azzal védekeznek, hogy valamilyen zsírral kenik be vastagon a testüket. Ez a zsírréteg – akár a szárazon a ruha – hőszigetelő: megvédi a testet a hidegtől. Kérdés, hogy az ember bőrén belüli zsírrétege mennyire óv meg a kihűléstől? A kövérebb emberek tényleg kevésbé fáznak? – A kérdésre a Popular Science magazin kereste meg a választ.

Kutatók azt mondják, hogy a saját zsírrétegünk valóban szigetel. A nagyobb testtömegindexű (BMI) úszók valóban kevésbé vannak kitéve a kihűlés veszélyeinek – mutatták meg a tudományos vizsgálatok. A szívmegállást elszenvedett betegekkel végzett vizsgálatok hasonló eredményt hoztak. Ezeket a betegeket terápiás céllal hűtik a természetes testhőmérséklet alá, hogy ezzel megelőzzék az agykárosodást, illetve a gyulladásokat náluk. Ezeknél a személyeknél is azt figyelték meg, hogy a hipotermiás állapot elérése hosszabb ideig tart a kövérebb, vastagabb zsírréteggel rendelkező betegek esetében. Úgy tűnik tehát, hogy a fölös zsírpárnák a kihűlés ellen hasznosak lehetnek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kövér emberek kevésbé fáznak. Sokszor előfordul, hogy ők jobban fáznak, mint a normál testalkatú társaik. Ennek az oka az emberi test hőszabályozásának működésében keresendő. Az agyunk a testhőmérsékletünk állandó fenntartásához kétféle információt használ: a test belsejének hőmérsékletét, illetve bőrfelszín hőmérsékletét. Utóbbinak a csökkenése eredményezi az erek összehúzódását, ami csökkenti a bőrfelületen át történő hőleadást, és ez indítja be a reszketést is, ami pedig hőt termel. A vaskosabb zsírréteg a test belső hőmérsékletét őrzi, de ettől még a bőrfelület ugyanúgy lehűl. A kövérebb embereknél a belső és a bőrfelszíni hőmérséklet között nagyobb lehet a különbség, így akár összességében jobban is fázhatnak.

Schirilla György a jeges Dunában
Schirilla György a jeges Dunában
(Forrás: kecskemetitv.hu)

De a zsírréteg vastagságán kívül még számos más faktor is befolyásolja azt, hogy ki mennyire fázik. Szokták mondani például, hogy a nők fázósabbak a férfiaknál – ennek oka részben a kisebb testméretükben keresendő. Az is igaz, hogy nemcsak a zsír, de az izomzat is szigetel: tehát az izmos emberek is jobban védve vannak a kihűléstől.

Forrás

FYI: Do Fat People Stay Warmer Than Thin People?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X