nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az elhízottak kevésbé érzékelik az édes ízt?

Kutatók egerek vizsgálatával arra jöttek rá, hogy az elhízás összefüggésben van a szájban levő ízérzékelő sejtek csökkent működésével.

nyest.hu | 2013. november 29.
|  

Az elhízás radikálisan megváltoztathatja az ízérzékelést, azaz azt, hogy a nyelvünkben levő ízérzékelő sejtek hogyan reagálnak a különböző ételekre – áll egy tanulmányban, amit a PLOS ONE folyóirat közölt november közepén. A kutatók elhízott egereket vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy az édes ízt másképp érzékelik ezek az állatok, mint a normál testalkatú társaik – számol be a kutatásról a Science Daily magazin.

A kísérletben 25 zsíros étrenden nevelt, elhízott és 25 normál testalkatú egeret vizsgáltak. Az állatok ízérzékelését a nyelv sejtjeinek kalciumszintjének segítségével mérték. Ezekben a sejtekben ugyanis a kalciumkoncentráció megnövekedése az íz érzékelését jelzi. Az elhízott egerek sejtjeinek esetében azt találták, hogy nem csak az édes, de – meglepő módon – a keserű ízre is jóval kevésbé reagálnak. Ez a felfedezés segíthet megérteni azt, hogy hogyan függ össze az ízérzékelés megváltozása az étkezési szokások megváltozásával és az elhízással.

„Korábbi vizsgálatok már megmutatták, hogy az elhízás bizonyos agyi elváltozásokhoz vezethet, így befolyásolhatja azoknak az agysejteknek a működését, amelyek az ízérzékelésért felelősek. Ugyanakkor a nyelven levő sejteket eddig senki nem vizsgálta” – mondta el a tanulmány egyik szerzője, a kutatás vezetője, Kathryn Medler biológus. „Mi azt találtuk, hogy már az étkezés első lépését, a szájban levő ízészlelő receptorok működését is befolyásolja az elhízás. Az elhízott egereknek kevesebb receptora reagált az édes ízre, és amelyek reagáltak, azok sem olyan jól.”

Az elhízottak kevésbé érzékelik az édes ízt?
Forrás: mozinezo.hu

Ezek az eredmények azért érdekesek az elhízás vizsgálata szempontjából, mert az ízérzékelés befolyásolja az étvágyat, azaz azt, hogy mit és mennyit eszünk. Az, hogy az édes íz érzékelésének deficitje hogyan függ össze azzal, hogy valaki hízik, még nem világos. Korábbi vizsgálatokból azonban az már kiderült, hogy az elhízott emberek jobban kívánják az édes és pikáns ételeket, mint nem elhízott társaik. Medler szerint elképzelhető, hogy az ízészlelés megváltozása vezet ahhoz, hogy a kövér egerek többet esznek, mint társaik.

„Ha megértjük azt is, hogy miért és hogyan változik meg az ízérzékelő receptorsejtek működése, akkor a helyrehozásukra is esély nyílik, ami pedig az elhízás új terápiáinak nyit majd utat” – vázolja Medler kutatásuk jelentőségét.

Forrás

Does Obesity Reshape Our Sense of Taste?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X