nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért csókolózunk?

Csókolózni nagyon jó, de ha jobban belegondolunk, nem világos, hogy mi a biológiai célja, értelme. Az alábbi videóból megtudhatjuk...

nyest.hu | 2014. augusztus 13.
|  

Olyan értelmetlennek, sőt, néha undorítónak tűnik, amikor két ajak összetapad. Mi értelme van a csóknak? Miért csókolózunk? Miért alakult ki a szájjal való összetapadásnak ez a furcsa szokása? És miért olyan jó érzés csókolózni? – Mindezekre a kérdésekre választ kapunk a V sauce videójából, amit nemrégiben az IflScience is megosztott.

Talán sokkoló lehet, hogy az emberiség történetének eddigi leghosszabb csókja 58 órán, 35 percen és 58 másodpercen át tartott. Hogy mit élnek a csókolózó felek ilyenkor? A csók a szeretetet, az elismerést, elfogadást, a rajongást és a szerelmet fejezi ki. De nem elég, hogy jó érzés, még hasznos is... 

Egy heves csók percenként 2-3 kalóriát éget el. Ha fogyókúrának nem is megy el, serkenti az adrenalin és noradrenalin termelését, így a szívünk csókolózás közben gyorsabban ver. Kutatók azt is kiderítették, hogy minél gyakrabban csókolózunk, annál kevésbé valószínű, hogy a vérünk koleszterinszintje rossz legyen. Ha egészségügyileg ennyire hasznos számunkra, biztos nem véletlen, hogy elterjedt. Úgy is mondhatjuk, hogy a csókolózásnak evolúciós előnye van.

Az evolúciós pszichológusok szerint a csókolózás a szájon keresztüli táplálás szokására vezethető vissza. Ez a viselkedés a madarak esetében a leginkább elterjedt: az anyák a szájukból etetik a fiókáikat. De a főemlősöknél is előfordul ez a táplálási mód. Mi ennek az értelme? Az egészséges felnőtt egyed nyála sok hasznos anyagot tartalmaz, ráadásul segít előemészteni a táplálékot. Ez az evolúciós magyarázat arra is választ ad, miért kapcsolódik össze a csók az intimitás és a biztonság érzésével.

Bernardien Sternheim: A csók (2001)
Bernardien Sternheim: A csók (2001)
(Forrás: Wikimeedia Commons / Marcel Oosterwijk / CC BY-SA 2.0)

A nyálunk azonban nemcsak a táplálkozás szempontjából hasznos, tartalmaz olyan anyagokat, amelyek a hormonokkal kölcsönhatásba lépve segítenek kiválasztani az ideális partnert. Ez is evolúciósan előnyös lehetett: azok az őseink, akik rendszeresen csókolóztak potenciális partnereikkel, jobban tudtak választani, és életképesebb utódokat nemzettek.

Mindezeken a magyarázatokon kívül még számos érdekes kísérletet ismerhetünk meg a fenti videóból...

Forrás

Why Do We Kiss?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X