nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhízás ellen
Egészséget az egyetemistáknak!

A testtömeg megtartásának alapja az energia-egyensúly: fontos, hogy ennek jelentősége beépüljön a fiatalok szemléletébe, mert az életmód és a táplálkozási szokások jórészt a gyerek- és a fiatal felnőttkorban alakulnak ki.

MTI | 2013. február 25.
|  

Az energiaegyensúlyon alapuló, az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítő térítésmentes szakmai program indul három magyarországi egyetemen márciustól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szervezésében. Az E3 – Energiaegyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak öt szemeszterre tervezett, átfogó programja dietetikus szakemberek egyetemi előadásaiból és ingyenes, személyes szaktanácsadásból áll majd. 2015 végére több ezer hallgató elérése a cél, hogy ezek az ismeretek már szervesen beépüljenek az önálló életükbe – tájékoztatta MDOSZ csütörtökön közleményben az MTI-t.

A szervezet a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karát, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumát és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karát keresi fel programjával. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság csaknem kétharmada (62 százaléka) túlsúlyos vagy elhízott, amelynek mértéke az életkor előrehaladtával tovább növekszik.

A testtömeg megtartásának alapja az energia-egyensúly, vagyis az ételekkel, italokkal elfogyasztott és a mozgással felhasznált energiamennyiség közötti harmónia. Fontos, hogy ennek jelentősége beépüljön a fiatalok szemléletébe, mert az életmód és a táplálkozási szokások jórészt a gyerek- és a fiatal felnőttkorban alakulnak ki. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb életszakasz az egyetemista kor.

A program során az MDOSZ szakértői 40-50 előadást és több mint 600 szaktanácsadást kínálnak a diákoknak. Noha a programnak nem célja a szűrés, felhívják a hallgatók figyelmét arra, ha további szakorvosi ellátásra vagy kivizsgálásra van szükség. A szövetség mindezt a Coca-Cola Alapítványtól nyert pályázati pénzből valósítja meg. Mind az előadáson résztvevők, mind pedig a személyes tanácsadást igénybevevők esetében rögzítik a hallgatók táplálkozási szokásait, valamint az ezzel összefüggésbe hozható alapadatait, mint a testtömeg, a testtömegindex, testösszetétel. A hároméves időszak végére mintegy 4500 egyetemista étkezési szokásairól és tápláltsági állapotáról állnak majd rendelkezésre adatok, amelyek feltehetően kortársaik egészségi állapotáról és táplálkozási szokásairól is képet adnak, illetve az alapját képezhetik további felméréseknek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Krizsa 2013. február 26. 10:36

Jó, azért érdemes kiegészítenem: az alábbiak (a két kismaroknyi kalóriás kaja) inkább a változás kora utáni időszakra vonatkozik (ffi-nő: 50 után). Mert ez előtt (génektől függően) több kalóriával is egyensúlyban vannak-lehetnek az emberek.

Evolúció: 50 fölött valamikor csökken az állóképessé, harcképesség (ősember) - a kajához hozzájutás lehetősége.

A test még JÓ - az mindenesetre élni akar. Mostantól 100%-ban felhasználom a kaját, az utolsó morzsáig - határozta el a genetikánk.

Azt még nem tudta (a genetikánk), hogy a modern világban dögivel lesz kaja... tehát zabálhatsz a meghalásig.

***********

Tényleg ez történt velem is. 156 cm magas, plusz-minusz 55 kiló voltam (4 szülés is benne van), 14-től 53 éves korig. Eddig lényegében akármennyit ettem akármiből...

Egyszercsak azt vettem észre, hogy 61 a kiló! Mi a micsa..? Egy hét mulva: 62.

Mint lent írtam: innentől minden "vaskos" kajának a felét fogom enni.

S a mérleg még mindig kúszott felfelé...

A NEGYEDÉT! Csak a negyedét! S a mérleg elindult lefelé.

Ma, 68 évesen: 56 kiló vagyok. Fizikai munkát is (hetente kb. 4 nap) végzek, 40-50 kilót simán felemelek, satöbbi.

VAGY fitt, erős, egészséges akarsz lenni... Még én se tudom meddig, de úgy néz ki, hogy 85-90-ig simán az lehetsz.

Vagy nyavalyogjál már 50-től, mint egy beteg állat. Választhatsz.

S a tudomány mai állása szerint az emberi kor végső határa nem a zsidók által vélt 120, hanem kb. 150 év...

2 Krizsa 2013. február 26. 09:54

Gyerekkorban? Az már rég elmúlt és nem is olyan bonyolult a dolog. Van otthon egy mérleg? Ráállsz. Legalább egyhetenként. Ha csak 1 kilóval több, az nem számít, mert a vízmennyiség a testben változó. 2 kilóra már odafigyelünk.

A 6 kilo plusz jelentősége: innentől ez a folyamat már nem fog magától megállni - a megroggyanásig és az elbetegedésig.

S tudod, milyen idegesítő egy "normálisnak", ha egy kövér állat melléül a buszon? A sovány azt se tudja, hogyan szorongjon anélkül, hogy szünet nélkül nyomnák - pláne, hogy a kövér még jócskán izzad is. Nem szégyelli, hogy saját esetlenségén túl másokat is nyomorgat? Nem.

A "mozgás" meg MAJDNEM semmit nem ér - fogyásilag. (Persze, hogy egészséges, de most a túlsúlyról van szó.) Ez a mozgásos lefogyasztás is csak egy kegyes ámítás.

Mert ahhoz, hogy a mozgással fogyasszál, kőtörőnek, zsákolónak, élsportolónajk kellene lenned. Ennél kevesebb fizikai erőfeszítés, és kevesebb, mint 3-4 órát naponta: NEM fogyaszt. Alig. Két dekát.

Marad az, hogy: mennyit szoktál ált. enni? Mostantól a felét fogod... Még mindig nem indul el a mérleg lefelé? Akkor annak is a felét.

El fogsz képedni, mennyire kevés az, amitől nem hízol tovább:-). Kalóriás cuccból két kismaréknyi egy egész napra:-).

1 arafuraferi 2013. február 25. 19:11

Az egyetemisták figyelnek a helyes táplálkozásra. Mindig ügyelnek a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére. Az utolsó pénzükön inkább piát vesznek, mert nem akarnak elhízni. Gondoskodnak a harmóniáról, hogy hirtelen ne boruljon fel a szervezet véralkohol-háztartása, ezért a másnapot is sörrel kezdik.:-)

Információ
X