nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Oltás Alzheimer-kór ellen?

Új módot fedezett fel a kanadai Laval Egyetem és a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyártó kutatócsoportja az agy természetes védekezési mechanizmusának stimulálására az Alzheimer-kórban szenvedők esetében.

MTI | 2013. január 19.
|  

Ez az áttörés, amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS ismertet, megnyithatja az utat az Alzheimer-kór kezelésének kifejlesztése és annak az oltásnak a létrehozása előtt, amely meggátolja a betegség kialakulását.

Az Alzheimer-kór egyik fő jellemzője a béta-amiloid fehérjét tartalmazó plakkok kialakulása az agyban. A Serge Rivest professzor vezette kutatócsoport egy olyan molekulát azonosított, amely stimulálja az agy immunsejtjeinek az aktivitását. Az MPL molekulát (monofoszforil lipid A) a GSK már széles körben használja oltóanyag segédanyagaként, biztonságosságát már igazolták.

Alzheimer-kóros egerekkel három héten keresztül folytatott kísérletekben az állatok hetente kaptak MPL injekciókat, amelyek eltakarították a plakkokat az állatok agyából. A kutatók tesztelték az állatok képességét is arra, hogy új feladatokat tanuljanak meg, és jelentős javulást mutattak ki a kognitív funkciókban ugyanezen időszak alatt.

A kutatók az MPL felhasználásának két lehetőségét látják: Alzheimer-kóros emberek esetében injekcióként alkalmazhatnák a betegség előrehaladásának lelassítására, illetve oltóanyag készülhetne, amely antitestek termelését ösztönözné a béta-amiloid ellen.

„A vakcinát olyan embereknél lehetne alkalmazni, akiknél már kifejlődött a betegség, hogy stimulálja a természetes védekezési folyamatot. Megelőzésként is lehetne használni olyan emberek esetében, akiknél magas az Alzheimer-kór kifejlődésének kockázata” – idézte Rivest professzort a ScienceDaily tudományos hírportál.

„Amikor kutatócsoportunk egy évtizeddel ezelőtt munkához látott az Alzheimer-kórt illetően, a célunk az volt, hogy jobb kezelési módokat dolgozzunk ki a betegek számára. Ezzel a felfedezéssel, úgy gondolom, közel járunk célunkhoz”  tette hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X