nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kormány jövőre kevesebb pénzt áldozna az oktatásra

Az oktatást és a kultúrát kevésbé támogatja a kormány a 2011-es költségvetés tervezete szerint – írja az fn.hu.

Edupress | 2011. október 6.
|  

A hírportál információi alapján a 2012-es büdzsé vitathatatlanul a megszorítások költségvetése: az adóemeléseké, a szociális támogatások és a bérek befagyasztásáé.

Az egyetemek és főiskolák támogatása 170 418 millióról 160 397-re csökken, miközben – csaknem 6 milliárddal – több működési bevételt vár tőlük a költségvetés. Ugyanannyi marad, vagyis reálértéken csökken a felsőoktatási normatíva és az oktatási normatívák – adta hírül az fn.hu. Kevesebbet kapnak a közgyűjtemények és a művészeti intézmények (1-1 milliárddal), a sportközpontok viszont többet (nagyjából 800 millióval). Valamint kevesebbet – ráadásul a többség az idei évvel ellentétben nincs nevesítve – az oktatási és a kulturális alapítványok, közalapítványok is.

Több pénz jut jövőre a hátrányos helyzetűekre

A korábbiaknál több pénzt fordít a kormány a hátrányokkal küzdő gyermekek tanulásának támogatására, hogy ne termelődjön újra a képzettség nélküli réteg – derül ki a jövő évi költségvetési javaslatból. Csökken a pedagógusok továbbképzésére fordított összeg, továbbá kevesebb pénz jut a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket integráltan oktató pedagógusok anyagi támogatására. Az alapnormatívák összege ezzel ellentétben változatlan marad – írja a Magyar Nemzet.

A legtöbb alaptámogatás nem változik jövőre, azonban jelentősen növekszik majd a hátrányokkal küzdő gyerekek továbbtanulásának elősegítésére fordított összeg – olvasható a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által az Országgyűlés elé benyújtott jövő évi költségvetési javaslatból. Az Arany János-programra tavaly még csak 1,2 milliárd forint jutott, jövőre azonban 2,7 milliárdot költenének erre a célra. A kormány egyik kiemelt célja a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásának, továbbtanulásának ösztönzése, hiszen a képzett szakemberek számának növelésével csökkenthető lenne a jelenleg több százezer fős munkaképes, ám tartósan inaktív réteg létszáma – írja a Magyar Nemzet.

Öt százalékkal csökken az integrált oktatást folytató iskolák pedagógusainak anyagi támogatására fordított összeg, évi 3,42 milliárdról 3,25 milliárd forintra. A támogatás azokat a pedagógusokat segíti, akik a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek óvodai, iskolai nevelésében és oktatásában vesznek részt. Csökken továbbá egyes sajátos közoktatási feladatok támogatására fordított keretösszeg is – ebből az önkormányzatok a különleges gondoskodást igénylő tanulók ellátásához igényelhetnek támogatást. Legnagyobb mértékben a pedagógus-továbbképzés és szakvizsga támogatása csökken – az egy főre jutó támogatás így, a tavalyi 10 500 forintról évi 6300 forintra apadna – adta hírül a Magyar Nemzet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X