nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
28 millió gyerek marad ki az oktatásból háborúk miatt

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) bejelentette: a világban dúló fegyveres harcok miatt huszonnyolc millió iskoláskorú gyermek nem vesz részt alapfokú oktatásban - olvasható a metropol.hu-n.

Edupress | 2011. március 2.
|  

Az összecsapások során lerombolják az iskolákat, de a gyakori szexuális visszaélések miatti félelem is visszatartja a gyermekeket az iskolába járástól.

Az UNESCO A rejtett válság: fegyveres konfliktusok és az oktatás című jelentésében 67 millió olyan kiskorú gyermekről számol be, akik 2008-ban kimaradtak a közoktatásból. Közülük 28 millióan a fegyveres erőszak sújtotta szegény országokban élnek. A szervezet adatai szerint 1999 és 2008 között összesen 35 államban zajlottak fegyveres konfliktusok.

A jelentés szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a fegyverben állók gyakran a leggyengébb célpontokra támadnak: a gyermekekre és az iskolákra. Jemenben például az utóbbi két évben 220 iskolát romboltak le vagy fosztottak ki az összecsapások során. A kimaradások másik oka a konfliktusokkal járó, a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaéléseket. A nemi erőszaktól tartva ugyanis sok gyermek nem mer iskolába járni. Az UNESCO a probléma megoldására a humanitárius segélyezés javítását és a szexuális erőszakok kivizsgálását végző, a Nemzetközi Büntetőbíróság által támogatott nemzetközi bizottság létrehozását javasolja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X