nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Google törheti meg Európa nyelvi korlátait

Megegyezett az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) és a Google, hogy az utóbbi cég négy éven belül elérhetővé teszi az európai szabadalmakat 28 európai nyelven, továbbá kínaiul, koreaiul, japánul és oroszul.

nyest.hu | 2011. március 25.
|  

Az európai szabadalmaztatás folyamata nemrég egyszerűsödött, amikor 25 uniós ország – Olaszország és Spanyolország kivételével – elfogadta az új, csak három nyelvű (angol, német, francia) szabadalmaztatási reformot. A legújabb hír szerint az európai kutatás és szabadalmaztatás további segítséget kapott. Az EPO honlapján közzétett hír szerint a Google elvállalta, hogy négy éven belül elérhetővé teszi az európai szabadalmakat 28 európai nyelven, továbbá kínaiul, koreaiul, japánul és oroszul is.

A szabadalmak egyenlőtlen eloszlása a világban. (nagyítható)
A szabadalmak egyenlőtlen eloszlása a világban. (nagyítható)
(Forrás: wikimedia commons)

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) és a Google között létrejött egyezségnek nincs közvetlen anyagi vonatkozási, és nem is kizárólagos. Az EPO elérhetővé teszi az eddigi kézzel fordított szabadalmi adatbázisát, és ennek a birtokában cserébe a Google elkészíti és elérhetővé teszi az összes európai szabadalom gépi fordítását. A szabadalmaztatási szövegek szigorú hivatalos nyelvezete miatt feltételezhetően a gépi fordítás is nagyon jó minőségű lehet majd.

Elsőként, még ez évben, az EPO három hivatalos nyelvén lesz kereshető a szabadalmi adatbázis. Az új gépi fordítások eleinte nem fognak hivatalosnak számítani, és kézi fordítási kötelezettségeket se fogják kiváltani. Az új szolgáltatás leginkább a kutatók munkáját fogja segíteni, a remények szerint pedig ahhoz is jelentősen hozzá fog járulni, hogy az európaiak számára elérhetővé váljanak a növekvő számú japán, kínai és koreai nyelvű szabadalmi leírások.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X