nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarország sereghajtó a mobil adatbiztonság területén

A mobil adathordozók (USB-meghajtók) biztonsági megoldásait nézve Németország az első Európában, Franciaország és Lengyelország csak sereghajtó, s hasonló vagy kicsit rosszabb helyzetben van Magyarország a Kingston Technology felmérése, illetve tapasztalata szerint.

MTI | 2011. december 1.
|  

A felmérés kimutatta, az európai szervezetek közel kétharmada már veszített bizalmas adatokat elhagyott, ellopott, nem titkosított USB-meghajtók miatt azért is, mert az alkalmazottak gyakran figyelmen kívül hagyják a mobil adathordozókkal kapcsolatos lehetséges biztonsági problémákat, s ezzel kockáztatják a bizalmas vállalati adatok biztonságát is.

Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a magyar piacon is egyre inkább kezdik felismeri a vállalatok, különösen a pénzintézetek a mobil adathordozókkal kapcsolatos kockázatokat, amit mutat az is, hogy évről-évre kétszer több titkosítható USB-t vesznek.

Hozzátette, bár magyar eset még nem került nyilvánosságra, száz százalékig biztosra veszi, hogy elvesztett, de nem titkosítható adathordozó okozott már nagy kárt hazai vállalatnak is.

Kaszál Norbert elmondta, mindenkinek sokat segítene, ha Angliához hasonlóan, itt is törvény kötelezné a cégeket, szervezeteket az ilyen esetek közlésére, aminek érdekében módosítani és sokkal konkrétabbá kellene tenni az adatbiztonságról szóló törvényt.

Aláhúzta, nem elég azonban a törvény szigorítása és az, hogy titkosítható eszközöket alkalmaznak cégek, megfelelő céges stratégia is kell a védelemhez, azaz meg kell határozni ki, milyen adathoz férhet hozzá és mit tehet vele.

A menedzser hozzátette, megérti, hogy a cégek nem akarják nagydobra verni az adatok elvesztését, de a konkrét esetek segítenének másokat is abban, hogy mit tegyenek biztonságuk növelése érdekében.

Kaszál Norbert elmondta, nem meglepő, hogy Németország végzett az élen, hiszen ott mindig is nagy volt a precizitásra, biztonságra, a szabályok betartására való törekvés.

Az összesen több mint 3.200, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Észak-Európában, Hollandiában, Svájcban és Lengyelországban dolgozó informatikai szakember megkérdezésével végzett felmérés szerint a válaszadók 71 százaléka megerősítette, hogy a vállalatuk nem rendelkezik olyan technológiákkal, amelyekkel megakadályozható vagy gyorsan észlelhető, ha jogosulatlan személyek USB-meghajtóra töltenek le bizalmas adatokat. Ezért a vállalatok 62 százaléka már veszített el bizalmas adatokat az elmúlt két év során eltűnt USB-meghajtók miatt.

A kutatás szerint Franciaországban és Lengyelországban jelenti a legnagyobb kockázatot az alkalmazottak gyakorlata, a két országban a válaszadók 85, illetve 83 százaléka mondta, hogy az alkalmazottak előzetes engedély beszerzése nélkül használnak USB-meghajtókat.

A kutatást a Kingston megrendelésére a Ponemon Institute végezte.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X