nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A katalán elmúlt harminc éve

Harminc éve fogadták el Katalóniában a nyelvi normalizációs törvényt, melynek eredményeképpen a katalán megőrizte és meg is erősítette pozícióját az autonóm közösségen belül. Nyelvpolitika élőben: a számok magukért beszélnek.

Horváth Krisztián | 2013. július 19.
|  

Az 1983 áprilisában elfogadott katalán nyelvi normalizációs törvény legfőbb célja a nyelv pozíciójának visszaszerzése és megerősítése volt a Franco-korszak negatív hatásait ellensúlyozandó. A törvény – melyet annak újabb változata 1998-ban követett – az oktatás, a hivatalos nyelvhasználat és a média területén hozott változásokat. Kiemelendő, hogy a földrajzi nevek esetében a törvény elsőbbséget adott a katalán elnevezéseknek, az oktatás területén egyenjogúságot a spanyol mellett, a média területén pedig megteremtette az addig nem létező katalán tömegtájékoztatás ma is élő alapjait. Hatására létrejött a TV3 és a Catalunya Ràdio, melyeknek rendkívül fontos szerep jutott és jut ma is a nyelvi norma közvetítésében.

Az 1998. januári módosítás azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy a katalán a társadalmi élet valamennyi területén megfelelő módon lehessen képviselve. A 2006-os katalán statútum pedig úgy fogalmaz, hogy a két hivatalos nyelv (a katalán és a spanyol) használata minden állampolgár joga Katalónia területén, ismerete pedig joga és kötelessége.

Spanyol-katalán zászló
Spanyol-katalán zászló
(Forrás: Wikimedia Commons / Galifardeu)

 Az elmúlt harminc év kitartó és eredményes katalán nyelvpolitikai lépéseinek köszönhetően így a katalánt értők aránya az 1983-as 53,1%-ról 2012-re 83,2%-ra nőtt, a katalánt beszélő felnőtt lakosság aránya az 1986-os 64,2%-ról pedig 2012-re 83,2%-ra, a katalánul írni tudók aránya ugyanezen periódusban pedig talán még látványosabban, 31,6%-ról 70,1%-ra nőtt. A katalán jelenleg 2842900 fő anyanyelve Katalóniában, de közel 6 millióan beszélik azt második nyelvként. Ugyanezek a számok a katalán nyelvterület egészére vetítve: 4383000 fő anyanyelvi beszélő mellett mintegy 9856000 fő beszéli azt második nyelvként. A katalánt Katalóniában munkahelyi nyelvként a dolgozók 70,4%-a használta 2012-ben (ami így is 10 százalékponttal több, mint 2007-ben), ám még így is kissé elmarad a spanyol mögött, melyet a dolgozók 78,6%-a használ munkanyelvként. Más nyelveket a dolgozók 13,9%-a használ (ez pedig szintén 11 százalékponttal több, mint 2007-ben)

Forrás

Mascarell:"La llei de normalització ens demostra que el futur es construeix si es projecta des de la convicció del present"

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X